ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu kommer tjuvarnas favoritmånad – så skyddar du dig mot inbrott

Johan Wikén · 30 Okt 2017
Uppdaterad 30 Okt 2017
Bilden till vänster är tagen efter inbrottet i Pia Santessons bostad.

Bilden till vänster är tagen efter inbrottet i Pia Santessons bostad. Foto: Privat/TT


Höstmörkret innebär högsäsong för inbrottstjuvarna. Statistik för de senaste tio åren visar att november är den månad då flest bostadsinbrott anmäls. "Det är en kränkning av vår privata sfär", säger Pia Santesson som drabbades av inbrott.

klar

Artikellänk är kopierad

Varje år anmäls runt 20 000 bostadsinbrott i Sverige, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. Ungefär fyra procent av brotten klaras upp. Tittar man på statistik från de tio senaste åren visar det sig att november är den månad då flest inbrott anmäls.

– Det är svårt att säga varför det är så. Kanske tycker tjuvarna att det är bättre att agera när det är mörkt, säger Lars Byström, presstalesperson hos polisen.

Pia Santesson, 58, och hennes man hör till de som drabbats under hösten. För några veckor sedan hade de inbrott i bostaden i Torekov.

– Vi kom hem ganska sent efter arbetet. När vi öppnade dörren såg vi direkt att någon varit därinne. Lådorna stod öppna och saker var utrivna. Vi backade ut igen eftersom vi inte visste om någon var kvar, säger Pia Santesson.

De gick ner till sina grannar, berättade vad som hade hänt och kontaktade polisen. Eftersom det dröjde ett bra tag innan polisen kom till platsen bestämde de sig för att titta sig omkring i bostaden på egen hand.

– Tjuvarna kom ju in via vårt sovrumsfönster. De hade slagit upp haspen på något sätt, säger Pia Santesson.

I sovrummet var alla kläder utkastade från garderoberna, i badrummet låg smyckeskrin öppna på golvet.

– Jag hade både äkta och bijouterier blandat med varandra. De visste exakt vilka smycken de skulle plocka.

Inbrottstjuvarna hade också lyckats hitta kontanter som paret hade gömt. De hade dock inte förstört någonting under inbrottet.– Men det känns väldigt obehagligt att de rotat runt bland kläderna.

Efter att polisen varit på plats kunde man konstatera att smycken, pengar, en digitalvåg och en ryggsäck var stulna. Däremot hade tjuvarna inte brytt sig om surfplatta, tv och annan elektronik.

– Det är en kränkning av vår privata sfär, absolut. Känslan sitter fortfarande kvar när man kommer hem, säger Pia Santesson.

Nu har paret införskaffat ett dna-kit för att kunna märka upp sina värdesaker. Något som förenklar polisens arbete.

– Det är bra att märka sina värdesaker så att vi har möjlighet att spåra stöldgodset om vi griper någon tjuv. Det kan räcka med att skriva upp serienummer eller annat, säger polisens presstalesperson Lars Byström.

I övrigt rekommenderar han ett bra lås och bra grannar som kan titta till lägenheten och larma om de upptäcker något misstänkt.

– Man behöver heller inte flasha på sin Facebooksida att man är på treveckorssemester på Kanarieöarna. Det kan ju finnas en och annan buse som är inne och tittar runt, säger Lars byström.

pil
Anmälda bostadsinbrott 2007-2016

Antalet anmälda bostadsinbrott i villa och lägenhet de senaste tio åren, uppdelat månad för månad.

Januari: 18 591Februari: 16 355Mars: 15 873April: 13 377Maj: 13 205Juni: 14 126Juli: 16 950Augusti: 16 717September: 16 057Oktober: 19 800November: 23 570December: 22 436

Källa: Källa: Brottsförebyggande rådet

pil
Polisens tips – så skyddar du dig mot inbrott

– Lås alltid dörren, även om du är hemma. Tjuvar kan känna om dörrar är olåsta och värdesaker nära dörren kan bli ett lätt byte.

Om du reser bort, tänk på att:– Meddela dina grannar att du kommer vara bortrest och be någon ta hand om din post. En överfull brevlåda signalerar att ingen är hemma.– Ha timer på några olika lampor som tänds och släcks vid olika tidpunkter.– Skriv inte på sociala medier som Facebook eller Twitter att du är bortrest.– Vidarekoppla eventuell hemtelefon till mobilen.

Om du bor i villa eller radhus, be någon om hjälp med att:– Klippa gräsmattan alternativt skotta snö om du är bortrest länge.– Slänga sopor i din soptunna ibland.– Parkera sin bil på din uppfart ibland så att huset ser bebott ut.

Källa: Källa: Polisen

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro