ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu kommer värmen – plusgrader och sol i hela landet

Aron Andersson · 11 Feb 2017
Uppdaterad 12 Feb 2017

Foto: Scanpix


Flera väderinstitut förutspår nu att värmen kommer tillbaka i veckan. På måndag blir det en omvänd situation”, säger meteorologen Martin Hedberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter kalla minusgrader – nu verkar det som att värmen är på väg tillbaka. I veckan blir det på vissa hålla nära tio plusgrader.

– På tisdagen får jag det till sex plusgrader på västkusten och på onsdagen hittar jag åtta plusgrader i Halland, säger Martin Hedberg, meteorolog på Vädercentralen.

LÄS MER: Vi har det kallare än isbjörnarna på Svalbard

Värmen håller dessutom i sig ett tag och på fredagen kan det bli ännu varmare i södra Sverige. Undersenaste veckan var det nära 15 minusgrader på vissa håll i norra Sverige. Men nu blir läget alltså det omvända. Och det slår till redan på söndag kväll. den 

– Just nu har vi hämtat mycket kalluft österifrån, men på Atlanten ligger den milda luften. Det som händer nu är att västvinden slår igenom och den milda luten från Atlanten knuffar undan kalluften vi har över Sverige, säger Martin Hedberg.

I Norrland innebär det plusgrader redan under måndagen, som sedan sprider sig söderut under veckan. Även solen kommer att titta fram nästan över hela landet.

– Det blir en hel del sol. Ibland kan det breda ut sig lite dimma, vilket är typiskt under natten eller morgontimmarna. Men på det hela får vi rätt många soltimmar, och det är någorlunda jämt fördelat över landet, säger Martin Hedberg.

I Skåne och på västkusten har vintern faktiskt inte slagit till ännu. Men i och med den senaste veckans minusgrader kan det definitionsmässigt klassas som vinter när veckan är över. Det måste hålla sig under noll grader fem dygn i sträck.

Tidigast den 15 februari kan det dock bli vår, men i och med den milda luften skulle våren kunna slå till direkt i år. Då krävs det en dygnstemperatur på över noll grader sju dygn i sträck.

– Det skulle inte vara jättemycket vår, men enligt den torra defintionen så skulle det kunna inträffa, säger Martin Hedberg.

LÄS MER: Här är åtta felaktiga uppfattningar vi har om vädret

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro