ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu koras Idol-vinnaren – men är en förstaplats verkligen något att fira?

Aron Andersson · 4 Dec 2015
Uppdaterad 4 Dec 2015
Martin Almgren, Amanda Winberg och Simon Zion gör upp om förstaplatsen i årets Idol-final.

Martin Almgren, Amanda Winberg och Simon Zion gör upp om förstaplatsen i årets Idol-final. Foto: TT


Idol-vinnaren får ett skivkontrakt. Men minns någon finalisternas skivor? De mest framgångsrika Idolstjärnorna vann inte sina säsonger, många av dem gick inte ens till final. Är en vinst verkligen något att fira?

klar

Artikellänk är kopierad

För första gången någonsin står tre Idoler i final i Globen. Martin Almgren, Amanda Winberg och Simon Zion gör alla upp om förstaplatsen. Men är det värt det? Den som tittar på en lista över tidigare vinnare inser att vinst inte är lika med succékarriär.

►LÄS MER: Hen vinner Idol – när deltagarna själva får rösta

De stora Idolnamnen, Måns Zelmerlöw, Danny Saucedo, Darin Zanyar, Amanda Jenssen, Loreen, och så vidare, saknas på listan över vinnare. De placerade sig tvåa eller sämre under sina säsonger.

– Ofta är det så att vinnarlåten går ganska bra, men på lång sikt är det nästan alltid de som kommit tvåa, trea eller fyra som vinner i längden, säger Karin Gunnarsson, musikredaktör på P3.

– För att ta ett exempel som är väldigt aktuellt, Erik Rapp vann inte, men hans nya singel ”Louder” utmärkte vi till veckans bästa låt för två veckor sedan. Han är jätteintressant.

Bland vinnarna utmärker sig Agnes Carlsson som nått stora framgångar. Övriga är inte lika stora namn idag. Ändå ser årets finalister fram emot tävlingen i Globen, och en eventuell vinst.

– Det känns som en jäkla dröm, verkligen. Jag har aldrig varit där förut och jag blev överväldigad av hur stort det var, säger Simon Zion.

– Det hade varit en enorm bekräftelse på att jag ska fortsätta med det jag älskar, men det hade också känts som en väldigt fin kärleksförklaring på något sätt, säger Amanda Winberg.

►LÄS MER: Från mobbad – till favorit i Idol

Även Martin Almgren skulle gärna gå segrande ur finalen.

– Det är klart att det vore jättekul att vinna. Det vore kryddan på moset. Men det är lite, ja det är jättesvårt att ta in det. För mig är det overkligt alltihopa, säger han.

Men de senaste årens vinnare har ännu inte lämnat några djupare spår i populärkulturen.

– Förra året vann Lisa Ajax, och tvåa kom Mollie Lindén. Vi spelade vinnarlåten, men sedan har vi inte hört mycket av henne, och Mollie har vi inte spelat alls. Året före var det Kevin Walker och Elin Bergman. Vi körde vinnarlåten men sedan har de inte gjort något avtryck på P3, säger Karin Gunnarsson.

Hon betonar samtidigt att det inte är alla deltagare som nödvändigtvis blir popartister, vissa hittar andra karriärer efter programmet.

– Att vara med i Idol är en bra plattform för att gå över till annat, som Melodifestivalen eller musikaler. Det är inte bara för att bli radioartist. Du kanske kommer på att du passar bättre till annat.

►LÄS MER: Laila Bagge om näthatarna: ”Fega, puckade idioter”

Årets finalister är väl införstådda med att en vinst inte är allt, och att det sägs vara bättre att placera sig längre ner på pallen.

– Alla säger åt en att det inte är bäst att vinna, att komma tvåa, trea eller fyra är mycket bättre. Samtidigt ser jag inget negativt i att vinna. Det är liksom det bästa utgångsläget för du får direkt folk att jobba med, säger Simon Zion.

Enligt honom är det viktiga att fortsätta jobba hårt, även efter att Idolsäsongen är över. Det är något som Martin Almgren håller med om.

– Det är inte så att jag går under om jag inte vinner. Efter det här ska man nog försöka göra det som känns bra för en själv, sedan får jag se hur långt det räcker. Det spelar ingen roll riktigt vad man har för placering när man har varit med hela tiden. Nu gäller det mest att förvalta det man fått, säger han.

Amanda Winberg vill inte reflektera över tidigare Idolvinnares öde, utan tror det är upp till vem som vinner.

– Jag är inte så skrockfull. Jag tänker inte på det alls. Jag tror att oavsett hur det går så är det viktiga hur man tar ansvar i sin situation och vågar kämpa.

►LÄS MER: Näthatet rör inte Tove Burman

Tidigare vinnare om segern: ”Bland det bästa och värsta som någonsin hänt mig”

Här är alla vinnare och tvåor från Idols historia. Så ser de på Idol-tiden, och vinsten, i dag.

Foto: TT

2004. Daniel Lindström vann, Darin Zanyar kom tvåa.

Daniel Lindström var först att vinna Idol. Första singeln blev en framgång och han fortsatte släppa album i några år. Men sedan en tid tillbaka har han inte släppt något. I en TV4-intervju 2013 berättade han om att han gick i terapi efter all uppståndelse och stress efter programmet.

– Man blev som ett tåg som ställdes på en tågräls som bara gick åt ett håll, så var det bara att köra. Det tog ett tag innan jag kände ”vänta här nu, nu vill jag själv välja vart jag ska åka”.

Foto: TT

2005. Agnes Carlsson vann, Sebastian Karlsson kom tvåa.

Undantaget bland vinnarna som haft en framgångsrik, internationell karriär. Har i tidigare intervjuer sagt att hon inte ångrar Idol-tiden.

– Nej, när jag tänker tillbaka så var det en väldigt bra skola. Innan dess hade jag knappt stått på scen och när jag gjorde det var jag så nervös att jag trodde att jag skulle dö. I Idol var det direktsändning varje fredag så jag lärde mig att hantera skräck och få in sångvana, sa hon till Svenska Dagbladet 2008.

Foto: TT

2006. Markus Fagervall vann, Erik Segerstedt kom tvåa.

Fortsatte släppa skivor och singlar åren efter Idol men har försvunnit från allmänhetens medvetande de senaste åren.

– Jag är väldigt stolt och glad över mitt deltagande, nu när jag tänker på det så är det fortfarande surrealistiskt att jag vann och hur det förändrade mitt liv. 10 veckor av intensivt musicerande I tv gjorde mig känd som Idol-Markus I hela landet. Jag tänker tillbaka på det som en väldigt spännande och rolig tid, säger Markus Fagervall till Metro

2007. Shanta Liora (tidigare Marie Picasso) vann, Amanda Jenssen kom tvåa.

Har berättat om sin tumör som upptäcktes först tre år efter hennes medverken i Idol och upplever tiden efter programmet som stressande.

– Hade jag varit frisk så hade det varit bra på det sättet att jag skulle haft orken att styra mer och att göra låtar som jag brinner för. Det var extremt stressigt och väldigt konstigt att man väljer att hetsa så, i stället för att låta artisten få andas och tänka till. Men hade jag kommit till exempel tvåa eller trea så hade jag ju ändå tumören så min resa hade blivit mer eller mindre likadan ändå, säger Shanta Liora till Metro.

Foto: TT

2008. Kevin Borg vann, Alice Svensson kom tvåa.

Kevin Borg har framförallt haft en musikalkarriär efter sin vinst men även gjort jobb som låtskrivare.

– Det var bra att jag vann, självklart. Vinsten har gett mig många möjligheter och genom allt har jag upptäckt låtskrivandet och sedan dess har jag till och med skrivit en Billboard-etta i Japan.

Foto: TT

2009. Erik Grönwall vann, Calle Kristiansson kom tvåa.

Erik Grönwall sjunger i rockbandet H.E.A.T och har under hösten inlett en ny karriär som manager för andra band. Han avböjer att svara på frågor om Idoltiden i Metro.

Foto: TT

2010. Jay Smith vann, Minnah Karlsson kom tvåa.

För Jay Smith innebar Idol bland annat mycket skriverier om hans privatliv. Han har nu en karriär som musiker, men med mindre rubriker i kvällspressen, och vet inte om deltagande var bra eller dåligt för honom. 

– Jag vet inte, det kommer jag aldrig att kunna veta. Men vinsten gjorde att jag kunde fortsätta med musiken och i dag kan jag livnära mig på att enbart sjunga och spela.

Hur ser du på deltagandet?

– Bland det bästa och det värsta som någonsin hänt mig.

Foto: TT

2011. Amanda Fondell vann, Robin Stjernberg kom tvåa.

Har fortsatt som artist, och medverkat i Melodifestivalen. Hon släppte en singel senast förra våren och berättade då i TV4 om hur hon såg på tiden i Idol.

– Det är ju därför jag står här idag. Man såg musikbranschen på ett helt annat sätt.

Foto: TT

2013. Kevin Walker vann, Elin Bergman kom tvåa.

Kevin Walker släppte skivan Belong efter vinsten, och har därefter släppt några singlar. Fotbollskarriären har varit betydligt mer aktiv och han spelar nu för Djurgårdens IF.

Foto: TT

2014. Lisa Ajax vann, Mollie Lindén kom tvåa.

Lisa Ajax är en av deltagarna i årets Melodifestival och så här sa hon till SVT om tiden efter Idol.

– Efteråt var jag deprimerad, man kom ur bubblan och kom hem. Alla som man haft omkring sig var borta. Det var väldigt jobbigt de första två veckorna, men sedan blev det bättre. Nu blir det en ny bubbla.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro