ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu kräver A-kassorna tillbaka en halv miljard

Per Wikströms · 2 Dec 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Martin Persson blev aldrig formellt anmäld som arbetslös, men fick ersättning ändå. Han får behålla pengarna eftersom kammarrätten anser att det är Byggnadsarbetarnas arbetslöshetskassa som har gjort fel.

Martin Persson blev aldrig formellt anmäld som arbetslös, men fick ersättning ändå. Han får behålla pengarna eftersom kammarrätten anser att det är Byggnadsarbetarnas arbetslöshetskassa som har gjort fel. Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

A-kassorna har de senaste tre åren felaktigt betalat ut nästan en halv miljard kronor  Nu ska kronofogden driva tillbaka skulderna

Arbetslöshetskassornas for-dringar har ökat de senaste tre åren. 2008 var det 130 miljoner kronor som betalades ut under felaktiga premisser, och under de senaste tre åren handlar det om en halv miljard kronor i felaktiga utbetalningar.

Det mesta betalas dock tillbaka, av den halva miljarden som betalades ut felaktigt är det bara 886 000 kronor som a-kassorna inte lyckades driva in. Det rör sig om mellan 30 000 och 40 000 beslut per år om återkrav. I snitt rör sig varje felaktig utbetalning om strax under 6 000 kronor.I dag överlämnar IAF en rapport till regeringen om hur felutbetalningar från ­a-kassorna ska minska.

Det nya förslaget syftar att förbättra a-kassornas interna kontroll. Sedan den 1 oktober gäller det för att a-kassorna att i större utsträckning anlita kronofogden för att driva in skulden eftersom IAF anser att kraven om återbetalning är fråga om myndighetsutövning.

Om den felaktiga utbetalningen beror på den enskilde kan inte hon eller han räkna med att man handlat i god tro. Om det är arbetsförmedlingen som gjort fel kan den arbetslöse få behålla pengarna.

A-kassan gjorde fel – han får behålla pengarna

En stressad handläggare slarvade och Martin Persson fick pengar från Byggnads a-kassa i mer än ett år utan att vara formellt anmäld som arbetslös. Ersättningen motsvarade en kvarts miljon räknat med årets ersättningsnivå.

Martin reflekterade aldrig över att något var fel, han fick ju pengar och gick till arbetsförmedling-en då och då för att titta efter lediga jobb.2005 uppdagades det att Martin fick a-kassa utan att vara anmäld som arbetslös. Då startade ­

Byggnadsarbetarnas arbets-löshetskassa en process för att få tillbaka pengarna. Nyligen, efter över fyra års processande, gav kammarrätten Martin Persson rätt att behålla sina pengar. De hänvisar i sin dom till bristande rutiner på arbetsförmedlingen och hos a-kassan.Utslaget i kammarrätten ledde till att Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen har granskat hur personalen hanterar ansökningar när det är stor arbetsbelastning.

klar

Artikellänk är kopierad

Per Wikströms
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro