ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu kräver vi högre löner

· 5 Sep 2011
Uppdaterad 5 Sep 2011
Demonstationen i Trelleborg för högre lärarlöner. Läs mer på facebook.com/10000mer.

Demonstationen i Trelleborg för högre lärarlöner. Läs mer på facebook.com/10000mer. Foto: TOMAS CRONVALL


klar

Artikellänk är kopierad

På 60-talet var läraryrket ett högstatusyrke och lönen låg i nivå med riksdagsmännens. Sedan dess har lönerna gått spikrakt uppåt – för riksdagsmännen. För lärarna har det inte hänt mycket mer än att statusen gått spikrakt nedåt.

Enligt en undersökning gjord av Lärarnas Riksförbund i Trelleborg har 56 procent av lärarna under den senaste tvåårsperioden haft tankar på att byta yrke – och den största anledningen är lönen.

Lärarnas Riksförbund har nu dragit igång kampanjen ”10 000 mer” med syftet att höja lönerna med 10 000 kronor.

I Trelleborg anordnade Helena Linge, ordförande i Lärarnas Riksförbund Trelleborg och förbundsstyrelseledamot, ett demonstrationståg.

– Målet var att sätta fokus på lärarlönerna. De är i dag inte tillräckligt höga för att locka de bästa studenterna till yrket, behålla lärare i yrket och locka tillbaka utbildade lärare som bytt yrke, säger hon.

Det har även förekommit demonstrationer och uppvaktning av politiker över hela landet.

– Många politiker håller med om att lärare är för lågt betalda men viljan och modet att göra något åt det finns inte, säger Helena Linge.

Även på internet har kraven på höjd lön höjts bland lärarna. Över 5 000 gillar kampanjen på Facebook och på Youtube dök helt plötsligt en annorlunda version av Eric Amarillos ”Om sanningen ska fram” där texten i stället handlade om lönerna, ”Får vi högre löner då”.

– Jag fick mycket positiv respons på det från kolleger. Facket skickade länken vidare och sedan hamnade den på Facebook och i bloggar. Till slut var det tusen personer om dagen som tittade på klippet. Den hamnade till och med som en notis i DN, säger Kristina Skafvenstedt, som låg bakom videon.

Nyligen tog hon ner videon eftersom hon var orolig för att den skulle ses som kritik mot hennes arbetsplats, som hon älskar, och inte mot lönerna, som hon anser är för låga.

– Det är först när mina barn växt upp och jag sett vad de får för ingångslöner som jag börjat fundera. För att höja läraryrkets status behöver vi höja lönen, säger hon.

Exakt varför löneutvecklingen har stannat av är svårt att svara på. På Lärarnas Riksförbund tror de på flera olika orsaker.

– Jag tror att det handlar om en annan syn på skolan och utbildningen. Sedan låg lärarnas löner tidigare under statens huvudmannaskap. Nu ligger det under kommunalt huvudmannaskap och har i bland blivit en budgetregulator inom kommunen, säger Helena Linge.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro