ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu krävs skolan på skadestånd

TT · 17 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Den fristående skolan är också ett fall för Barn- och elevombudet (BEO) vid Skolverket, som kräver totalt 82 000 kronor i skadestånd av skolhuvudmannen.

BEO har möjlighet att kräva skadestånd i fall när skolan inte förmått hindra kränkande behandling av elever.BEO kräver 40 000 kronor i skadestånd för den elev som angreps efter snöbollsleken. Enligt BEO:s beslut hade rektorn, efter det att han slagit till eleven, släpat med sig eleven in på sitt arbetsrummet och hotat med avstängning.I ett annat fall krävs skolhuvudmannen på 25 000 kronor i skadestånd. Det gäller en händelse i våras, då rektorn ska ha slagit till en annan elev på armen och skrikit. Rektorn ska ha varit upprörd för att det var högljutt i skolkorridoren.I det tredje fallet krävs skolhuvudmannen på 17 000 kronor i skadestånd sedan en före detta vaktmästare vid skolan tryckt upp en elev mot väggen och uttalat sig kränkande. Vaktmästaren utgick från att eleven orsakat stopp i en av skolans toaletter.

Skolan betalarSkolan kommer att betala skadestånd till de tre eleverna, säger Raoul Wallenbergskolans ägare och styrelseordförande Per Egon Johansson.– De här tre incidenterna har inträffat i sammanhang där eleverna har provocerat. Vi konstaterar att den förutvarande rektorn inte klarade av att hantera de provokationerna och gick över gränsen. Han har tillstått att han tagit en grabb i nacken men inte mer. I vilket fall är vår uppfattning, från huvudmannens sida, att detta inte var acceptabelt. Vi tagit till oss kritiken och bestämt oss för att acceptera utslaget och betala in pengarna till de tre eleverna, säger han.Möjligen kan elever tolka beslutet fel, men skolan ska inte göra avkall på reglerna om arbetsro och ordning och reda. Det är upp till den nuvarande skolledningen att skapa respekt för detta på rätt sätt, fortsätter Per Egon Johansson.

– Att vara rektor är förmodligen en av de svåraste ledaruppdrag vi har här i landet. Raoul Wallenbergskolan startade hösten 2006 och Per Egon Johansson beskriver de första månaderna som "stökiga".– Valet av skolledning är naturligtvis helt avgörande. Ska man vara rektor i dag måste man vara väldigt god ledare och får aldrig, aldrig någonsin tillåtas att bli provocerad av elever. När man startar en skola måste man också säkerställa att man resursmässigt har en kraftfull ledning, även i tid räknat, säger Per Egon Johansson. I dag är dock den absoluta majoriteten av föräldrar och elever nöjda med skolan, enligt Per Egon Johansson.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro