ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu lagligt med cannabis även i Alaska – men “bara 28 gram och sex plantor åt gången

Linnea Carlén · 25 Feb 2015
Uppdaterad 16 Jan 2017
Nyhetsankaret Charlo Green blev världskändis när hon sa upp sig i live-tv för att jobba för legalisering av cannabis i Alaska.

Nyhetsankaret Charlo Green blev världskändis när hon sa upp sig i live-tv för att jobba för legalisering av cannabis i Alaska. Foto: TT


Efter Colorado och Washington blir Alaska nu den tredje delstaten i USA att legalisera cannabis. Från och med i dag tisdag är det lagligt att både röka, inneha och odla cannabis.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var i samband med mellanårsvalen i november i fjol som Alaskas invånare röstade för att legalisera drogen för alla över 21 år, skriver SVT.

LÄS MER: Sa upp sig i live-tv för att jobba för laglig cannabis

Men Alaskaborna kommer inte att få konsumera drogen ohämmat. Till en början kommer det att vara lagligt att inneha drygt 28 gram marijuana och odla upp till sex plantor i sitt hem.

Redan 2012 röstade delstaterna Colorado och Washington för att legalisera cannabis i rekreationssyfte. Sedan dess tillåts reglerat bruk, tillverkning och försäljning på ett sätt som liknar reglerna kring alkohol och tobak.

Amerikaner är mer rädda för mjölk än för marijuana

Cannabis är dock fortfarande olagligt på federal nivå. I dagsläget kan man köpa medicinsk marijuana i 23 stater och i fyra delstater är det tillåtet att köpa marijuana utan recept.

Laglig marijuana uppges i dag vara den snabbast växande industrin i USA. Bara under 2014 växte marknaden med 74 procent.

Över tid går det även att se en tydlig förändring i amerikanernas syn på drogen. Hösten 2013 visade en undersökning från opinionsinstitutet Gallup för första gången att en majoritet av amerikanerna är för en legalisering av cannabis. 58 procent av de svarande uppgav att det var positiva. När frågan först ställdes 1968 var siffran 12 procent.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro