ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu lämnar Lotta Lotass Akademien officiellt: "Kungen har gjort ett rådigt ingripande"

Linus Lindgren · 19 Apr 2018
Uppdaterad 19 Apr 2018
Lotta Lotass lämnar Svenska Akademien.

Lotta Lotass lämnar Svenska Akademien. Foto: IBL


Akademiledamoten, Lotta Lotass, meddelade DN att hon tänker lämna Svenska Akademien under torsdagsmorgonen. Hon har varit medlem i Akademien sedan 2009 men hon har inte deltagit i verksamheten under de två senaste åren.

klar

Artikellänk är kopierad

Under onsdagen gjorde kungen en ändring i Svenska Akademiens stadgar som gör det möjligt för ledamötena att lämna sina uppdrag. Redan på torsdagen kommer en ansökan om att lämna Svenska Akademien lämnas in.

LÄS MER
Krisen i Svenska Akademien i fem punkter

Det är författaren och akademieledamoten Lotta Lotass som under dagen kommer lämna in sin ansökan om att lämna sitt uppdrag.

Enligt kungens ändring av Svenska Akademiens stadgar ska den som inte har deltagit i Akademiens arbete på två år anses ha lämnat institutionen. Lotta Lotass har inte deltagit i Akademiens arbete under de senaste två åren men hon skriver till DN att hon ”lägger begäran på lådan så att det blir helt formellt rätt”

Hon är positiv till kungens ändring av stadgarna.

– Kungen har gjort ett rådigt och klokt ingripande, skriver hon i en mailiintervju till Dagens Nyheter.

Hon skriver också att hon fortfarande har förtroende för Svenska Akademien till tidningen.

– Min tro på Akademien som institution är orubbad. Arbetet som bedrivs är oerhört viktigt och jag hoppas att ledamöterna kan få arbetsro. Inte minst med tanke på alla små eller större uppläsningar, seminarier med mera, runt om i landet; möten kring språk och litteratur som i förlängningen äger rum tack vare Svenska Akademien.

klar

Artikellänk är kopierad

Linus Lindgren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro