ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu lämnar operatörer ut uppgifter om fildelare

Gustaf Eriksson · 7 Jan 2013
Uppdaterad 7 Jan 2013
Nu lämnar operatörer ut uppgifter om fildelare

Nu lämnar operatörer ut uppgifter om fildelare Foto: Scanpix


Efter den historiska Ipred-domen i Högsta domstolen tvingas Telia Sonera att lämna ut kunduppgifter till personen bakom fildelningssajten Swetorrents. Men det är bara början. – Vi kommer driva fler fall, säger Sara Linbäck på Rättighetsalliansen.

klar

Artikellänk är kopierad

Under förra årets sista skälvande dagar kom Högsta domstolens, HD:s, avgörande i det första Ipred-målet. Då tvingades internetoperatören Ephone att lämna ut uppgifter till en person som spridit e-böcker illegalt. Domen fick rättighetsinnehavarna att gnugga händerna – Nu kan vi börja använda lagstiftningen igen, sa Sara Lindbäck, jurist på Rättighetsalliansen, tidigare Antipiratbyrån.

Det tog inte lång tid innan domen fick verkan i ett annat rättsfall. Precis efter årsskiftet meddelade HD att det inte blir något prövningstillstånd i Rättighetsalliansens ärende mot Telia Sonera, som är det enda fall organisationen driver i nuläget. 

Avslaget innebär att Telia Sonera tvingas lämna ut ip-adressen till personen bakom fildelningssajten Swetorrents.org.  – Vi välkomnar att HD avgjort målet och klargjort rättsläget, säger Christer Alexandersson, chef för Telias juridiska enhet till TT.  – Telia har hört av sig till oss för att få reda på hur de ska lämna ut uppgifterna till den här kunden. De fick ett föreläggande från domstolen om att spara uppgifterna, så det ska inte vara några konstigheter, säger Rättighetsalliansens Sara Lindbäck.

Vad som kommer att hända efter att informationen har lämnats ut är i nuläget oklart.  – Vi får se vad nästa steg blir. Det kan bli så att vi skickar ut en varning till personen eller kräver skadestånd i domstol, säger Sara Lindbäck. Sajten är inte längre aktiv. Vad har det för betydelse?– Det spelar ingen roll. Den låg uppe länge och spred mycket olagligt material.

Men Telia-beslutet är bara det första i en lång rad fall som väntas komma in till domstolarna. I väntan på HD:s avgörande har piratärenden samlats på hög. Men hur mycket som finns i Rättighetsalliansens byrålådor vill inte Sara Lindbäck uppge. – Hur många fall vi kommer driva eller när det blir går jag inte in på. Men det kommer fler fall, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro