ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu lanseras Sveriges första e-sportutbildning

Linnea Carlén · 28 Jan 2015
Uppdaterad 28 Jan 2015
Finaler i dataspelet StarCraft 2 vid Dreamhack som gick av stapeln i Globen september 2012.

Finaler i dataspelet StarCraft 2 vid Dreamhack som gick av stapeln i Globen september 2012. Foto: TT


E-sport växer för varje år som går och håller på att bli en av de mest populära sporterna i världen sett till antalet utövare. Arlandagymnasiet i Sigtuna blir nu den första skolan i Sverige att starta en utbildning i e-sport.

klar

Artikellänk är kopierad

– Skolvärlden måste rent generellt bli bättre på att utbilda elever till den samtid där vi befinner oss, detta är ett bra bevis på just detta, säger Ibrahim Khalifa (S), som är ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Sigtuna kommun i ett pressmeddelande.

E-sport, elektronisk sport, är ett samlingsbegrepp för de tävlingar som utförs på datorer eller spelkonsoler mellan olika spelare. Med utbildningen vill skolan ge ungdomar som vill satsa på sporten samma möjligheter som den elev som siktar på en professionell karriär inom mer klassiska sporter som exempelvis handboll och fotboll.

Det som skiljer gymnasielinjen från de andra uppges vara att fyra lektioner i veckan, vardera 115 minuter, kommer att ägnas åt just e-sport. Utbildningen uppges inte enbart handla om själva spelandet i sig utan även om att skapa rätt förutsättningar för ungdomarna att lyckas med sitt spelande.

E-sportutbildningen på Arlandagymnasiet startar läsåret 2015-2016. Till en början erbjuds 5 till 7 personer en plats på utbildningen. Planen är att sedan öka antalet till uppåt ett trettiotal elever per årskurs.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro