ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu letar Summerburst efter fler kvinnliga talanger

Evelina Pålsson · 13 Apr 2016
Uppdaterad 15 Apr 2016
Summerburst anser att Icona Pop behöver sällskap på den mansdominerade festivalscenen och söker därför efter kvinnliga producenter och DJ:s som kan producera årets Summerburst Anthem.

Summerburst anser att Icona Pop behöver sällskap på den mansdominerade festivalscenen och söker därför efter kvinnliga producenter och DJ:s som kan producera årets Summerburst Anthem. Foto: TT Nyhetsbyrån


Summerburst vill lyfta kvinnliga talanger inom den mansdominerade elektroniska dansmusiken. I samarbete med Metro efterlyser de därför kvinnliga dj:s och producenter som kan skapa den officiella Summerburst-låten.

klar

Artikellänk är kopierad

Summerburst Anthem, festivalens officiella låt har släppts varje sommar sedan sommaren 2012. Men med årets officiella låt vill arrangörerna göra något åt den ojämna könsfördelningen på festivalens scener.

Tillsammans med Metro söker Summerburst därför kvinnliga producenter och dj:s som vill skapa den officiella Summerburst-låten.

– Anledningen att vi gör det här är enkel, vi vill se till att fler kvinnliga producenter och dj:s får möjligheten att släppa sin musik och spela den på en av Nordens största festivaler, säger Anders Boström, festivalgeneral för Summerburst på Live Nation.

► LÄS MER: "Vi vill inte bara festa eller bara träna"

Behovet av kvinnliga talanger märks tydligt när man ser listan över de artistsläpp som gjorts hittills. Av de 24 artister som bokats till Stockholm i juni utgörs endast tre akter av kvinnor. I Göteborg utgör de tre av 23 akter.

Men Summerburst är inte ensamma om att ha en ojämnställd musikscen. När Jämställdfestival granskade Sveriges största festivaler förra året var 67 procent av akterna mansdominerade. Fyra procent bestod av en mix och 29 procent av akterna var kvinnor.

– Det går inte att hitta en orsak endast, det finns flera. Genren är sprungen ur en klubbkultur där män styrt i många led under flera år, vilket är sjukt tråkigt men sant. Nu börjar det bli bättre inom klubbverksamheter men det kan bli ännu bättre. På producentsidan i alla genres, inte bara elektronisk dansmusik, är det fortfarande en övervägande majoritet män, vilket gör att det är för få kvinnor som får goda förutsättningar att släppa sin musik och slå igenom som producenter, säger Anders Boström som hoppas att fler festivaler ska inspireras av detta och bidra till en mer jämställd festivalscen.

► LÄS MER: Kvinnorna tog hem de tunga priserna

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro