ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu lockar jobb inom staten unga i karriären

Karin Grahn Wetter · 17 Feb 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Magdalena Kokkonen arbetar på Banverket som lantmätare. Hon tycker att hon får goda villkor som gör att privatlivet och arbetslivet fungerar bra ihop.

Magdalena Kokkonen arbetar på Banverket som lantmätare. Hon tycker att hon får goda villkor som gör att privatlivet och arbetslivet fungerar bra ihop. Foto: Christina Blom


klar

Artikellänk är kopierad

Allt fler vill arbeta för statens myndigheter och bolag. Bra ­villkor är en orsak. "Unga ställer större krav på livet än att bara jobba".

Statliga och kommunala arbetsgivare blir allt populärare, enligt en under­sökning av konsultföretaget Universum. – Många pekar på att staten blir populär som ­arbetsgivare i otrygga ­tider, men det här är en mer långsiktig trend. Unga värderar arbeten där de känner att de gör något meningsfullt och kan vara med och påverka samhället, säger Lars Andrén på Arbetsgivarverket.

Ett statligt arbete innebär även generöst med ­semesterdagar, rätt till en timmas friskvård varje vecka och förmånlig ­föräldraledighet. – Unga ställer större krav på livet än att bara jobba. De vill även ha tid till annat, säger Maria ­Sörén, informatör på Banverket.

Stora pensionsavgångar väntar staten. Att offentliga jobb blivit mer populära är även ett resultat av ­myndigheternas satsningar på att bli mer attraktiva ­arbetsgivare. – Det är hård konkurrens om de högutbildade, framförallt inom ekonomi och IT. Staten måste synas där de privata arbetsgivarna syns, säger Lars Andrén.

Arbetsgivarverket har samlat alla lediga tjänster inom staten i en ny ­söktjänst på sin hemsida. Vägverket gjorde en undersökning där de veta att de sågs som en ”grå och trist myndighet” bland studenterna.

För att ändra bilden ­använde myndigheten medarbetare som ambassadörer i jobbannonser och på arbetsmarknadsdagar. – Våra jobbannonser såg tidigare ut som begravnings­annonser.  Vi har satt in en arsenal av ­åtgärder för att nå ut med hela vår bredd och att vi jobbar ­väldigt modernt, ­säger ­Wiveca Dahl, personalchef på Vägverket.

Vägverket och Ban­verket har startat flera ­projekt, som "Förnyelse i anläggningsbranschen", för att tillsammans med de stora företagen moderni-­sera branscherna. Ban-­verket och järnvägs-­branschen har öppnat en hemsida som vänder sig ­direkt till ungdomar ­mellan 15 och 19 år, där de utlovar 1 500 nya jobb ­varje år de närmsta åren.

Nu toppar Banverket ­listan över de populäraste arbetsgivarna bland ingenjörer.– Det satsas mycket pengar på järnväg nu och finns ett stort behov av att anställa folk. Staten har förstått behovet av att marknadsföra sig, säger Roger Wetterstrand, personalansvarig på Banverket.

Birhan Akdag började på Skatteverket som handläggare men utbildar sig nu internt till revisor.
Birhan Akdag började på Skatteverket som handläggare men utbildar sig nu internt till revisor.Foto: Urban Brådhe

"Jobben tar inte slut här"

Magdalena Kokkonen började som lantmätare på Banverket i Göteborg för två år sedan. Som färdig-­utbildad civilingenjör ville hon ha ett arbete där hon kunde vara med och förbättra och effektivisera.– Banverket kändes spännande. Det är roligt att arbeta med något där det satsas på det man gör. Järnväg är miljövänligt och det finns massor att göra. Jobben tar inte slut här.

Hon tycker att en statlig anställning gör att hon på ett smidigt sätt kan kombinera jobbet och privat-­livet. – Man har många ­semesterdagar och får ­ersättning för läkarbesök och sådant. Banverket har dessutom bra flextid och generösa avtal om man vill vara mammaledig.

Birhan Akdag är revisors­aspirant på Skatteverket. Han fick erbjudande om jobb på både Skatteverket och en bank efter utbildningen. Han valde Skatteverket. – Det kändes som en större utmaning. Jag ville pröva på att jobba inom många olika områden och det är lättare att byta  inom Skatteverket än att byta arbetsgivare hela ­tiden.

Birhan började som handläggare. Nu går han en intern kurs där han ­utbildar sig till revisor. – Jag gillar siffror. Här på Skatteverket finns massor av möjligheter för mig.

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Grahn Wetter
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro