ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu lovar M bättre vård till lägre pris

Josefin Svenberg · 28 Mar 2012
Uppdaterad 28 Mar 2012
Britta Wallgren, vd för Capio S:t Görans sjukhus, och Thomas Berglund, vd och koncernchef för Capio. I förgrunden sjukvårdslandstingsråd Filippa Reinfeldt. 

Britta Wallgren, vd för Capio S:t Görans sjukhus, och Thomas Berglund, vd och koncernchef för Capio. I förgrunden sjukvårdslandstingsråd Filippa Reinfeldt.  Foto: Klara Leo


Stockholms landstings-politiker har beslutat att Capio ska driva S:t Görans sjukhus i minst nio år till. Filippa Rein­­feldt (M) lovar bättre vård till lägre pris.

klar

Artikellänk är kopierad

Den riskkapitalägda vårdkoncernen Capio, som har drivit S:t Görans sjukhus sedan 1999, kommer att fortsätta ansvara för akutsjukhusets drift under minst nio år till. Det står klart sedan Stockholms landstingspolitiker i går beslutade om den hittills största vårdupphandlingen i svensk historia. Avtalet är värt minst 12 miljarder kronor och kan förlängas med upp till fyra år.

– Vi är väldigt glada och stolta över att få det här förtroendet. Vår ambition och vårt åtagande är att vi ska utveckla kvaliteten ytterligare på ett antal områden, säger Thomas Berglund, Capios vd och koncernchef.

Capios vinnande anbud sänker landstingets kostnader med 120 miljoner kronor per år. Det andra anbudet, som lades av Investorägda Aleris, hade minskat kostnaderna med 30 miljoner kronor årligen. Upphandlingen har tidigare kritiserats för att handla mer om priset än kvaliteten på vården, men enligt sjukvårdslandstingsråd Filippa Reinfeldt (M) blir vården på S:t Göran både billigare och bättre.

– Kvalitet väger tyngre än priset i den här upphandlingen. Vårdgivaren har förbundit sig till att bedriva vård av en mycket hög kvalitet, säger Filippa Reinfeldt.

Tre tunga kvalitetsmål som Capio förbundit sig att uppfylla är att minimera vårdskador, ge vård inom rimlig tid samt att vård som inte är i behov av sjukhusets kompetens och resurser ska föras ut till andra vårdgivare.

Upphandling kritiseras hårt

Samtidigt som resultatet av upphandlingen presenterades, demonstrerade nätverket ”Välfärd utan vinst” utanför landstingshuset. Men även inne i huset fick upphandlingen kritik.

– Vi ifrågasätter om de två anbuden har behandlats likvärdigt. De som har drivit sjukhuset under många år kan naturligtvis göra en mer detaljerad beskrivning än ett företag som inte har lika stor kunskap om sjukhuset, säger oppositionslandstingsråd Dag Larsson (S), som tillsammans med sina partikamrater valde att lägga ner sina röster.

– Det här är en demokratisk skandal. Vi politiker som ska bära beslutet under minst nio år har haft tolv dagar på oss att gå igenom de tusentals sidorna. Så kan man inte hantera Europas största vårdupphandling, säger Dag Larsson.

Enligt oppositionslandstingsråd Birgitta Sevefjord (V) innebär dessutom de minskade kostnaderna att personalen måste ”springa fortare och patientsäkerheten hotas”.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro