ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu måste Reinfeldt ta upp jobbfajten

Josefin Svenberg · 11 Apr 2012
Uppdaterad 11 Apr 2012

Statsminister Fredrik Reinfeldt lider nederlag på sin egen hemmaplan. Enligt väljarna driver Socialdemokraterna den viktiga frågan om sysselsättning bäst.

klar

Artikellänk är kopierad

”Det nya arbetarpartiet” har inte lyckats, enligt väljarna. För svenska folket är kampen mot arbetslösheten den överlägset viktigaste frågan inom politiken, men endast 21 procent anser att Moderaterna driver frågan bäst. Hela 34,8 procent tycker i stället att Socialdemokraterna har den bästa jobbpolitiken, enligt Yougovs aprilmätning.

– För svenska folket är jobben det allra viktigaste i slutändan. Regeringen måste ta upp matchen genast, innan loppet är kört. Svenskarna vill se resultat och man måste vända siffrorna innan sommaren. Samtidigt handlar det här om ganska långa processer, det finns inga ”quick fix”, säger Janne Sundling, Metros politiske expert.

De reformer som regeringen hittills har genomfört för att öka sysselsättningen har inte slagit lika väl ut som man hoppats, menar Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet.

– De kan inte skylla på den internationella krisen hur länge som helst, utan något måste göras för att fler jobb ska skapas, säger Madestam.

Även Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att regeringen måste agera snart.

– Jobbfrågan kan bli avgörande i nästa val, om arbetslösheten fortsätter att ligga på höga nivåer, säger Jonas Hinnfors.

– Klart är att det kommer bli en riktig arbetslöshetsdebatt när Reinfeldt och Löfven möts i tv, säger Janne Sundling och syftar på debatten i SVT:s ”Agenda” den 6 maj.

Miljarder ska ut nästa vecka

Redan nästa vecka får regeringen en chans att vända opinionen. När deras ekonomiska vårproposition ska presenteras på måndag tror flera bankekonomer att den kan innehålla reformer för 15 till 20 miljarder i år och 2013.

Enligt Cecilia Hermansson, chefsekonom på Swedbank, håller utrymmet att reformera på att byggas upp. Skatteintäkter följer med tillväxten uppåt och utgifterna är relativt stabila.

– Men problemet är inte ekonomiskt. Det är mer politiskt, säger hon.

Alliansregeringen är sedan valet 2010 i minoritet i riksdagen och alla reformbeslut förutsätter stöd av en majoritet, något som just nu saknas för exempelvis ett femte jobbskatteavdrag.

tt-metro

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro