ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu möter Harry Sally på en scen

Åsa Mattsson · 11 Dec 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

Jakob Eklund och Eva Röse tar kultfilmen till Stadsteatern

klar

Artikellänk är kopierad

Jakob Eklund och Eva Röse under repetitionerna.
Jakob Eklund och Eva Röse under repetitionerna.Foto: Urban Brådhe

KULTFILM Kan man vara vänner efter att ha haft sex? Om det – bland annat – handlar ”När Harry mötte Sally”, kultfilmen med Billy Crystal och Meg Ryan som nu blir svensk teater med Jakob Eklund och Eva Röse i huvudrollerna.

Ena julen kånkar de på julgranen tillsammans, som bästa vänner, andra julen släpar Sally ensam hem granen till sin lägenhet i New York. 1989 vallfärdade svenska folket till biograferna för att se den romantiska komedipärlan ”När Harry mötte Sally”, med Meg Ryan och Billy Crystal.

Nu är det Jakob Eklund och Eva Röse som iklär sig rollerna som vännerna Harry och Sally, som träffas som unga, glider isär, träffas igen flera gånger genom livet och slutligen inser att de älskar varandra. – Harry och Sally går hand i hand med ödet, men de ser det inte. De upplever ju inte själva att de är förälskade, de tror att de är ”bara vänner”, men vi kan ju se att de är förälskade, säger Jakob Eklund.  I pjäsen jobbar vi en del med ”spegelrörelser”, använder kroppsspråket och gör samma sak: rör vid håret samtidigt, lutar oss framåt när vi talar och så vidare, eftersom oavsiktliga kroppsrörelser ofta avslöjar förälskelse innan den blir medveten. •• En av filmens bärande frågor är om man kan vara vänner efter att ha haft sex. Går det?   – Nej, säger Eva Röse, bestämt. – Klart man kan fråga, säger Jakob Eklund.

Den mest berömda scenen från filmen är kanske den där Sally fejkar en orgasm på en coffeeshop och en dam vid bordet bredvid fäller repliken ”I’m having what she’s having”. Kommer orgasmscenen att väcka lika stor uppmärksamhet som när filmen kom, tror ni? – Det här är teater, säger Jakob Eklund, så det är omöjligt att jämföra. Dessutom är det nya tider nu. Vår tid är annorlunda, men jag tror nog det går hem. – Nej, säger Eva Röse. Folk är så luttrade nuförtiden. Dessutom är ju hela överraskningsbiten borta. De som sett filmen kan storyn. Men vi gör inte en filmkopia utan en helt egen, bearbetad version av relationen mellan Harry och Sally. På scenen. Inte i New York. Vill man ha filmen får man hyra den.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Mattsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro