ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu ökar Malmös prostituerade

Andreas Jelvefors · 17 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Hem dubblar sin satsning för att hjälpa

klar

Artikellänk är kopierad

Döden och ensamheten är närvarande i Jessica Nettelbladts radiodokumentär om en ung prostituerad kvinnas liv i Malmö.
Döden och ensamheten är närvarande i Jessica Nettelbladts radiodokumentär om en ung prostituerad kvinnas liv i Malmö.Foto: SCANPIX

Nu ökar antalet gatuprostituerade i Malmö. Men kön för dem som vill ur sitt heroinmissbruk kan väsentligt kortas när vårdverksamheten Navet i mars fördubblar antalet behandlingsplatser.I flera år har antalet gatuprostituerade i Malmö blivit färre. Men nu är den positiva trenden bruten.– Vi räknade under 2007 till 75 kvinnor. Av dem var 32 nya ansikten för oss. 2006 var antalet nya 23. Det är alltså en ökning, säger Lotta Lundberg, socialarbetare på Prostitutionsgruppen i Malmö.Enligt Lundberg är det för tidigt att leta förklaringar eller dra slutsatser.

Klart är däremot att möjligheterna nu ökar för alla de hemlösa prostituerade som vill ur sitt missbruk. Genom vårdverksamheten Navet har ett begränsat antal kvinnor i denna situation kunnat få en fristad, med öppenvårdsbehandling under lång tid. Efter två lyckosamma år i projektform är nu verksamheten permanent.

– Vi utökar med dubbelt så många platser och kommer från och med i mars att kunna ha 30 personer i behandling samtidigt. Då flyttar vi till större lokaler och utökar sjukvårdspersonalen, säger Annika Weman, enhetschef på prostitutionsenheten.

”Det är första gången torskar ställer upp”

SR-reporter följde prostituerade Mona

Hon var några år över 20, levde ett Svenssonliv som tvåbarnsmamma och högstadielärare. Plötsligt hamnade Mona från Malmö i en livskris.

Heroinet skulle bara bli en tillfällig ångestdämpande åtgärd, men hon blev fast och försörjningen blev prostitution. 

I en unik radiodokumentär som sänds i P 1 på lördag, ”Under stjärnorna i Malmö”, följer regissören Jessica Nettelbladt Mona i hennes vardag, hos stamkunder och familj.– Jag medverkade i förhoppning om att göra skillnad i samhället. Jag hoppas folk ser att det finns många ensamma människor där ute som man borde bry sig om och att folk släpper sina fördomar och försöker se bakom fasaden, inte bara se en slemmig torsk eller hora framför sig, säger Mona till Metro. Flera av hennes vänner och familjemedlemmar har ryckts bort på kort tid, något som starkt bidragit till att hon flytt verkligheten. Sönerna hamnade i fosterhem, och själv fick hon bland annat bo hos vänner, bekanta och kunder. Efter sex år som prostituerad är Mona nu under behandling. – Jag vill få vara med mina barn, få bättre kontakt med familjen, gärna jobba med musik och skapande, säger hon.

Jessica Nettelbladt följde Mona, som är hennes fingerade namn i dokumentären, under fyra månader. – Vi kom varandra nära, och att få följa med och även träffa kunder var väldigt intressant. Det är första gången torskar ställer upp och pratar i en radiodokumentär, säger Jessica Nettelbladt.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro