ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu överväger Assange nästa drag

Metro/TT · 2 Nov 2011
Uppdaterad 3 Nov 2011

Foto: Lefteris Pitarakis /Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

I slutet av november i fjol efterlystes Assange av Sverige, misstänkt för en våldtäkt, två fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång. Han greps senare i Storbritannien.

Assange ifrågasätter

Assange har fortfarande en teoretisk möjlighet att begära en prövning i Högsta domstolen, men han ville på onsdagen inte lämna något besked om hur han tänker göra. – Vi kommer att överväga vårt nästa steg under de närmaste dagarna, sade Assange när han gjorde ett kort uttalande inför ett stort medieuppbåd utanför High Court, motsvarande hovrätten, i centrala London.

Assange hade argumenterat att den europeiska arresteringsordern, som har lett till häktningen av honom i Storbritannien, inte var giltig eftersom den utfärdats av en åklagare och inte en domstol. Den brittiska domstolen avfärdar det argumentet och anser att ordern har granskats av oberoende rättsliga instanser i Sverige.

Prövningsrätt Hans advokater har nu 14 dagar på sig att begära tillstånd för en prövning i Högsta domstolen. För att en sådan ska beviljas måste de kunna hävda att fallet inte är viktigt enbart för Julian Assange, utan att det är av stort allmänt intresse. Assange, klädd i mörkblå kostym och ljusblå slips, kom in i rättssalen några minuter innan domaren Sir John Thomas läste upp en kort sammanfattning av domstolens 42 sidor långa beslut, som med all tydlighet ogillade alla de argument advokaterna fört fram i sin överklagan.Överklagan Assange hade också hävdat att de brott som han anklagas för i Sverige inte skulle hålla för rättslig prövning i England. Även detta avfärdar domstolen. I frågan om huruvida en av kvinnorna samtyckt till sex eller inte, säger domstolen: – Det är tydligt att anklagelsen om att han hade sexuellt umgänge när hon inte var i stånd att ge sitt samtycke så han kan omöjligen ha haft någon rimlig anledning att tro att hon gav det. Kvinnan hävdar att hon sov när Assange hade oskyddat sex med henne. Vidare har Assange ifrågasatt arresteringsorderns giltighet eftersom han inte har åtalats i Sverige utan bara efterlysts för förhör. Domstolen avvisade detta. Det råder ingen tveksamhet, skriver domstolen, om att Assange hade åtalats ifall han hade gjort samma sak i England eller Wales och en brottsutredning skulle ha inletts. Den sista grunden för överklagandet var att arresteringsordern skulle ha varit oproportionerlig givet att Assange hade begärt att bli förhörd via videouppkoppling, men domstolen avvisade även detta. Mot ett överklagande talar, enligt tidningens utsände, att Assange i High Court hade framfört fyra argument mot en utlämning, men att domstolen avvisade samtliga.

Kvinnorna är lättade

Advokat Claes Borgström företräder de två kvinnor som ska ha utsatts för sexbrott av Assange. Enligt honom var High Courts (motsvarar svensk hovrätt) beslut väntat. – Den europeiska arresteringsordern är tydlig och klar. Han är häktad av Svea hovrätt misstänkt för bland annat våldtäkt och ska överlämnas hit. Den engelska domstolen ska inte ägna sig åt att pröva bevisningen mot honom, det blir senare den svenska domstolens sak, säger Borgström till TT. Han anser att Assanges överklaganden bara är ett sätt att förhala den oundvikliga överlämningen till Sverige. – Han har gripit efter varje halmstrå och jag förstår uppriktigt talat inte varför han agerar så här, han kanske har dåliga rådgivare, säger Borgström. Assanges tidigare engelska försvarare hävdade att Sverige har en extrem lagstiftning när det gäller sexbrott, men det anser inte Borgström. – I England går man faktiskt längre, där har man den samtyckesinvändning som så länge diskuterats i Sverige. Borgström har talat med båda sina klienter efter beslutet. – De känner en viss lättnad. Det har varit en stark påfrestning för dem att leva i denna ovisshet, där de dessutom själva har blivit angripna. Men de har kunnat återgå till ett normalt liv, säger Borgström. En samtyckesinvändning innebär att gärningsmannen ska bevisa att kvinnan gått med på att ha sex med honom. Kvinnan är alltså tillgänglig först när hon säger ja i stället för att hon anses tillgänglig tills hon säger nej.

Wikileaks

Wikileaks grundades av australiern Julian Assange 2006 för att avslöja dokument som av politiska eller andra skäl hållits borta från offentligheten. Tusentals hemligstämplade dokument, främst amerikanska dokument, har lagts ut. Bland Wikileaks viktigaste avslöjanden finns amerikanska militärens mord på civila och tortyr av irakiska fångar.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro