ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu övervakas inte längre Hagamannen

Hugo Ewald · 28 Jul 2016
Uppdaterad 28 Jul 2016
Hagamannens återfallsrisk sänktes i våras från hög till medel.

Hagamannens återfallsrisk sänktes i våras från hög till medel. Foto: Johan Gunséus /TT/Polisen/Metro


Serievåldtäktsmannen som kallades Hagamannen satte under flera år Umeå i skräck. Från och med idag upphör dock hans övervakning, trots att han inte fullföljt de program rätten beslutat att han ska delta i.

klar

Artikellänk är kopierad

För ett år fick den 44-åriga man som kallas Hagamannen villkorlig frigivning efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt straff. Hagamannen greps 2006 efter en serie överfall mot kvinnor i Umeå som ägde rum mellan 1998 och 2005. Det rörde sig om grova och brutala övergrepp som i två fall nästan ledde till offrens död. ► LÄS MER: Åtalade för attack mot Hagamannensläpps: "Vittnena är rädda"

Sedan han släpptes har Hagamannen övervakats, men som Aftonbladet skriver upphör den övervakningen från och med idag. Under sitt år i frihet har Hagamannen skött sig och inte fått några anmärkningar. Hans återfallsrisk sänktes i våras från hög till medel.

I samband med att Hagamannen släpptes beslutade Umeå tingsrätt att han skulle delta i ROS-programmet, en behandling för sexualbrottsdömda, samt en alkoholbehandling då hans brott skett under alkoholpåverkan. Hagamannen har deltagit i ROS-programmet, men som Aftonbladet kan visa på har han inte genomgått den alkoholbehandling Frivården och socialtjänsten kommit överens om. 

Hagamannen har skyddad identitet efter att han överfallts med sparkar och slag av tre män i augusti förra året, och inte ens frivården vet därför var han bor. Och därför har inte kunnat nås av alkoholavvänjande program.► LÄS MER: Uppgifter: Hagamannen ska ha blivit misshandlad – med golfklubba

Hagamannen står inte längre under övervakning, men har en prövotid som fortlöper fram till den 29 mars 2020. Det går att förlänga övervakningen en övervakade missköter sig, men något sådant beslut har inte tagits och på Övervakningsnämnden har man inte hört att Hagamannen inte fullföljt sina program. 

– Under prövotiden har man ingen skyldighet att hålla någon kontakt med kriminalvården, men det innebär att om man under tiden man befinner sig under prövotid begår ett brott igen och hamnar i domstol, så kan rätten besluta att delar eller hela återstående delen av straffet som man har kvar förverkas, säger Eric Leijonram, sektionschef på Kriminalvårdens rättsenhet, till Aftonbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro