ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu portas chefredaktör från att delta i Sveriges radio

Sebastian Chaaban · 13 Feb 2014
Uppdaterad 13 Feb 2014

Först komikern Soran Ismail. Nu portas Arbetarbladets chefredaktör Daniel Nordström från Sveriges radio då han uppfattas som politisk. – Jag har ingen som helst politisk koppling, säger han till Svenska Dagbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Eriksson tog beslutet att peta Daniel Nordström. ”Daniel Nordström är en alldeles utmärkt person det har inte med honom som person att göra, utan hans yrkesroll som chef för tidningen.”
Leif Eriksson tog beslutet att peta Daniel Nordström. ”Daniel Nordström är en alldeles utmärkt person det har inte med honom som person att göra, utan hans yrkesroll som chef för tidningen.”

Daniel Nordström är chefredaktör och ansvarig utgivare för tidningen Arbetarbladet i Gävle.

Han har också suttit med i panelen för programmet Nyhetskommissionen som sänds i P4 Gävleborg. 

Men nu portar Sveriges radio honom från programmet fram till valet.

– Jag portas eftersom jag kan uppfattas som politisk. Men jag är som vilken chefredaktör som helst. Jag har inte på något vis värvats på politiska grunder och blev ytterst förvånad när jag fick beskedet, säger han till Svenska Dagbladet.

Arbetarbladets ledarsida är S-märkta. Men ledarsidan är frikopplad från resten av nyhetsrapporteringen, precis som på alla andra tidningar.

– Beslutet grundar sig på grund av ledarsidans färg. Men vad det har med mig att göra kan man ifrågasätta, jag har ingenting med den politiska sidan att göra. Det är fascinerande att man kan ha den här uppfattningen 2014 – att man inte förstår skillnaden mellan den politiska chefredaktören och chefredaktören, säger Daniel Nordström till Svenska Dagbladet.

Leif Eriksson är kanalchef på P4 Gävleborg och tog beslutet att sätta Nordström i "karantän", sammanlagt i sex månader, för valet. 

– Det handlar om att när vi går in i supervalåret att vi är noggranna vid Sveriges radio att vi står fria och har balans i utbudet. Och att det då inte finns företrädare i programverksamheten som på ett olämpligt sätt kan kopplas samman med politiska partier då vi står inför en valrörelse, säger Eriksson till Metro. 

Reglerna gäller även för Sveriges radios egna medarbetare. Om man tagit en tydlig politisk ställning, kan medarbetaren plockas bort från bevakningen av valet.  

– När det gäller Daniel Nordström så är han chef för länets största socialdemokratiska tidning och det är då inte förenligt, anser jag, men det det förtroende vi har och på det sättet vi arbetar. Daniel Nordström är en alldeles utmärkt person det har inte med honom som person att göra, utan hans yrkesroll som chef för tidningen.

Men han är chefredaktör, inte redaktör för Arbetarbladets ledarsida? 

– Han förknippas med tidningen, man kan inte varje gång hålla en föreläsning för lyssnarna vad som är skillnaden. Utan han förknippas med och är kanske det största varumärket för tidningen, säger Eriksson. 

Tidigare så stängde Sveriges radio även av komikern Soram Ismail, då han ansågs för politisk och tog tydlig ställning mot Sverigedemokraterna. 

LÄS MER
”Soran vill mörda SD:are” – radiochef ber om ursäkt
klar

Artikellänk är kopierad

Sebastian Chaaban
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro