ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Nu räknas utlandsrösterna – så gick det sist

Filip Joelsson · 12 Sep 2018
Uppdaterad 12 Sep 2018

Foto: IBL


I dag ska de förtidsröster som inte hann räknas i söndags samt alla utlandsröster tillföras till det slutgiltiga valresultatet. Det jämna läget i mandatfördelningen gör att dessa röster kan vara avgörande för utgången. Så här har det gått tidigare år.

klar

Artikellänk är kopierad

Det extremt jämna läget mellan de traditionella blocken efter valmyndighetens preliminära resultat – 144 mandat för det rödgröna blocket och 142 för alliansen – gör att onsdagsrösterna kan få en avgörande utgång.

Lite drygt 30 000 röster skiljer blocken åt, redan innan utlandsrösterna och de sena förtidsrösterna räknats in.

Starkt övertag för M bland utlandssvenskar

Exakt hur många röster det handlar om går inte att säga på förväg, men 2014 var de så kallade onsdagsrösterna 192 047 till antalet, eller cirka 3,1 procent av det totala röstantalet, enligt en valstudie vid Göteborgs Universitet.

Ungefär 50 000 av onsdagsrösterna var utlandsröster 2014, enligt samma studie.

Om trenderna är samma vid årets val som 2014 så kommer Alliansen i allmänhet, och moderaterna i synnerhet, att kamma hem flest röster.

En undersökningen från SOM-institutet som publicerades efter förra valet visar nämligen att Moderaterna fick 36 procent av utlandsrösterna 2014, samtidigt som Socialdemokraterna endast fick 15 procent.

”Om utlandssvenskarna fått bestämma hade istället Alliansregeringen (C, FP, KD, M) fått fortsatt förtroende efter 2014 års val med en knapp majoritet på 54 procent. Stödet för den sittande minoritetsregeringen (S och MP) var 27 procent bland utlandssvenskarna”, går att läsa i undersökningen.

Resultatet har ändrats tidigare

Enligt valstudien från Göteborgs Universitet har onsdagsrösterna, om än i liten mån, ändrat mandatfördelningen i riksdagen vid 8 av de 13 senaste valen. Oftast har det handlat om något enstaka mandat som bytt ägare mellan partier.

Vid valet 1979 fick dock utlandsrösterna helt avgörande betydelse. Den gången fick de borgerliga partierna det 175:e mandatet, och gick där med segrande ur valet. Endast 8 404 röster skiljde blocken åt den gången.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro