ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu rasar ambulansförarna: Politikerna har ingen koll”

Leif Oldenburg · 10 Jan 2013
Uppdaterad 9 Jan 2013
Nu rasar ambulansförarna:  ”Politikerna har ingen koll” Ambulansförarna Roger Urbanski och Peter Hill är kritiska till sjukvårdslandstingsrådet Lars Joakim Lundquists (M) uppgifter om att ambulanserna bara befinner sig på utryckning 50 procent av tiden.

Nu rasar ambulansförarna: ”Politikerna har ingen koll” Ambulansförarna Roger Urbanski och Peter Hill är kritiska till sjukvårdslandstingsrådet Lars Joakim Lundquists (M) uppgifter om att ambulanserna bara befinner sig på utryckning 50 procent av tiden. Foto: Urban Brådhe


Utryckningar. Ambulansförarna i Stockholms län rasar mot uppgifterna att de bara befinner sig på utryckning 50 procent av tiden. – Politikerna har ingen koll på verkligheten, säger ambulansföraren Roger Urbanski.

klar

Artikellänk är kopierad

– Vi arbetar oavbrutet hela passet. I dag började vi klockan nio och fick första larmet en minut senare. Ofta ligger uppdragen på hög och väntar, säger Roger Urbanski som har kört ambulans i Stockholm i 30 år.

I tisdagens Metro hänvisade biträdande hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Lars Joakim Lundquist (M) till en utredning som kommit fram till att ambulanserna bara var på sjukuppdrag 50 procent under dagtid. Siffrorna har fått många ambulansförare att gå i taket. Många har hört av sig till Metro.

Enligt ambulansförarna ligger driftstiden för en ambulans i länet snarare på 85 procent än 50 procent. Den lägre siffran kan stämma om man bara räknar den tid som det finns en patient i ambulansen, hävdar förarna. – Självklart måste man räkna hela tiden från utlarmning fram till att vi lämnar patienten på en vårdinrättning, säger en ambulansförare.

För 20 år sedan började Stockholms län upphandla ambulansverksamheten. – Varje upphandling har inneburit försämringar. Politikerna vill bara spara pengar, säger Roger Urbanski.

Enligt honom behövs det fler ambulanser i länet, minst tio stycken. – Stockholms län växer med 30 000 personer per år. Det är en mindre svensk stad. Vem som helst kan räkna ut att det behövs fler ambulanser. 

I ett mejl till Metro bemöter Lars Joakim Lundquist ambulansförarnas kritik:

”Min uppfattning är att ambulanssjukvården är väsentligt bättre i dag än för 20 år sedan, särskilt i Stockholms län. Specialistsjuksköterskornas kunskaper och utrustningen i bilarna gör ambulanserna till rullande akutmottagningar”, skriver han.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro