ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu ratar tjuven båten – men stjäl din motor

Clarence Frenker · 4 Maj 2011
Uppdaterad 4 Maj 2011

Stölderna av båtmotorer ökar dramatiskt. "Bekvämare tjuvar" enligt polisen

klar

Artikellänk är kopierad

Samtidigt som båtstölderna minskat har antalet stölder av båtmotorer ökat dramatiskt. I Stockholms län var antalet stölder av båtmotorer under årets fyra första månader 178, jämfört med 95 för samma period i fjol, enligt sjöpolisen i Stockholm.

För riket var ökningen 80 procent, enligt statistik från BRÅ som försäkringsbolaget If tagit fram. – Det är nästan en fördubbling vi ser. Tjuvarna har helt enkelt blivit bekvämare då det är lättare att bara stjäla båtmotorer till nästan samma förtjänst som en hel båt, säger Hans Erlandsson, gruppchef vid Sjöpolisen i Stockholms län.

Enligt Erlandsson sker de flesta stölder under vinterhalvåret när båtarna står på land. Och det är i huvudsak utländska stöldligor som ligger bakom. – Oftast kommer de från de forna sovjet-staterna och arbetar här under perioder. En del motorer går direkt utomlands och en del hittar vi aldrig igen, säger Erlandsson.

Men spårsändare och stöldmärkning kan minska risken att drabbas dramatiskt. – Vi har märkt att tjuvarna oftare låter bli de objekten och sannolikt stjäl en annan båtmotor istället.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro