ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Nu reagerar världen på dödsskjutningen som tog Eric Torells liv

Sofia Clason, TT · 3 Aug 2018
Uppdaterad 3 Aug 2018
Eric Torell som hade Downs syndrom sköts ihjäl av polis under torsdagen.

Eric Torell som hade Downs syndrom sköts ihjäl av polis under torsdagen. Foto: Arikvbild, privat


I går sköts Eric Torell ihjäl av polis. Dödsskjutningen skedde i samband med att 20-åriga Eric, som hade Downs syndrom, bar på ett leksaksvapen. Nu reagerar världen på händelsen som skakat Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Eric Torell sköts till döds av polis, efter vad som inledningsvis beskrevs som en hotfull situation. Familjen har därefter berättat för flera medier att Eric befann sig på en treårings nivå och hade svårigheter att kommunicera.

Och nu kommer reaktionerna på gårdagens tragiska händelse.

Regionpolischefen: ”En fruktansvärd händelse”

”Det är en fruktansvärd händelse och mina tankar går till hans familj och anhöriga”, skriver Ulf Johansson, regionpolischef i Stockholms län, i ett uttalande och fortsätter:

”Det är mycket tragiskt för alla inblandade och jag har stor förståelse och respekt för att det som inträffat väcker mycket upprörda känslor”.

Johansson går inte in på detaljer kring skjutningen, eftersom det kan riskera att skada den särskilda utredningen som inletts i ärendet. Han nämner dock att poliser ibland tvingas ta svåra beslut i trängda lägen.

”Med all respekt för familjen till den avlidne går mina tankar självfallet även till de poliser som varit inblandade i denna händelse” skriver Ulf Johansson.

Nått internationella medier

Nyheten om dödsskjutningen har även nått flera internationella medier.

Amerikanska CNN rapporterade om skjutningen på fredagsmorgonen. De citerar mannens mamma som säger att det gick att se på en mils avstånd att han hade Downs syndrom.

Brittiska BBC rapporterade under natten till fredagen om händelsen. ”Svensk polis dödade man med Downs syndrom som bar leksaksvapen” lyder rubriken och i texten citeras bland annat mannens mamma som säger ”att han aldrig gjort en fluga förnär”.

Tabloidtidningen Daily Mail har också snappat upp händelsen och och lyfter fram att mannen sköts tre gånger i magen eftersom han höll i en plastpistol. De skriver även att han var ”som en treåring” och harmlös.

Norska Verldens gang och danska Ekstrabladet rapporterade redan om händelsen i går. Verldens gang lyfter i sin rubrik fram ett citat från mannens mamma: ”Han var älskad av alla”. Ekstrabladet skriver att mannen sprang hemifrån med sitt leksakvapen och att det kostade den unge mannen livet.

Ingen misstänkt

En förundersökning om tjänstefel har inletts efter händelsen. Den särskilda utredningen leds av Martin Tidén, chefsåklagare vid särskilda åklagarkammaren, som också har kommenterat händelsen i ett pressmeddelande.

– Det är rutin att inleda förundersökning när poliser använder sitt tjänstevapen mot en person, men ingen polis är i dagsläget misstänkt för något brott. Förundersökningen är inledd för att vi ska kunna vidta utredningsåtgärder, säger han.

Bland annat kommer det nu att hållas förhör med olika personer och göras tekniska undersökningar. Enligt pressmeddelandet tar liknande utredningar ofta flera veckor.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
Sofia Clason
[email protected]
TT
TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro