ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu satsar polisen på att synas på gatorna

Johanna Ohlson · 11 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Lars Klevensparr, projektledare för Tillit, Charlotte Nordström (m), ordförande i polisstyrelsen, och Krister Jacobsson, länspolismästare, berättar om det nya projektet Tillit. 

Lars Klevensparr, projektledare för Tillit, Charlotte Nordström (m), ordförande i polisstyrelsen, och Krister Jacobsson, länspolismästare, berättar om det nya projektet Tillit.  Foto: Christina Blom


Hjällbo och Hammarkullen prioriteras i projektet Tillit

klar

Artikellänk är kopierad

Hjällbo, Bergsjön och Hammarkullen är tre av de områden där fler poliser ska synas på gatorna nästa år – men inte för att utreda brott.

Polisens nya uppgift är att vara tillgängliga och skapa förtroende. – Vi hoppas att det här arbetssättet ska förhindra brott och stoppa rekryteringen till kriminella nätverk, säger Lars Klevensparr, projektledare för det nya arbetssättet, som fått namnet Tillit. Tillsammans med Göteborgs universitet har polisen i Västra Götaland sammanställt en lista över de områden som i dag är mest utsatta. Bland annat har man tittat på sysselsättnings- och utbildningsnivån, hur hög kriminaliteten är och hur stor andel ungdomar som bor i området. – Det rör sig om invandrartäta områden där det finns en misstro mot polisen.

Tillvägagångssättet med fler poliser till fots i området har testats som pilotprojekt i Backa, där det gett goda resultat.– Det här är ett sätt att flytta fram positionerna och bli bättre på underrättelseverksamhet, säger Lars Klevensparr. För att ha råd kommer man att vara tvungen att spara in på något annat område. Polisen i Västra Götaland kommer dessutom att få en minskad budget på 59 miljoner kronor. På vilket område man ska spara vet man ännu inte.– Vi är inte klara i våra diskussioner på den punkten, säger länspolismästare Krister Jacobsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Ohlson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro