ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu satsar vi biståndspengar på barns rättigheter

Metro · 20 Nov 2015
Uppdaterad 6 Dec 2016

Foto: TT


Över 60 miljoner människor är på flykt i världen. Hälften av dem är barn. Regeringen kommer att prioritera barnrättsfrågor högre i kommande biståndsstrategier – för om vi förlorar barnen förlorar vi freden, skriver biståndsminister Isabella Lövin.

klar

Artikellänk är kopierad

debatt

16-åriga Mayana, som jag träffar på ett svenskfinansierat skyddsboende för kvinnor i norra Afghanistan, berättar om sin mans övergrepp: Jag blev inlåst i källaren av min man i flera dagar utan mat, jag lyckades senare fly, men han har nu min fyraåriga dotter.

Där jag nu befinner mig är livet obegripligt svårt för alltför många. Säkerheten har försämrats och talibanernas offensiver samt den ökade arbetslösheten slår mot flickor och driver pojkar att lämna landet. Enbart i början av november kom nära två tusen afghanska ensamkommande barn till Sverige. Som i alla konfliktdrabbade regioner drabbas barnen hårdast. I dag på den internationella barndagen vill jag uppmärksamma alla dessa flickor och pojkar. Som biståndsminister lovar jag att göra allt i min makt för att undvika att förlorade generationer växer upp i konfliktområden. Därför växlar vi upp arbetet för barns rättigheter.

► LÄS MER: Regeringen ökar humanitärt bistånd

Biståndet har en viktig roll att fylla för att möta de utmaningar världen står inför i dag. Antalet krig och konflikter ökar återigen och över 60 miljoner människor är på flykt, varav ungefär hälften är barn. Jag träffade några av dem i Libanon på gränsen till Syrien. De ville alla gå i skolan och det första föräldrarna uttryckte var just oron över barnens skolgång. Unicef och andra organisationer som Sverige stödjer finns på plats och erbjuder barnen undervisning. Men trots att de arbetar för fullt uppskattas att omkring 200 000 syriska barn enbart i Libanon inte går i skolan. Detta är en utmaning världssamfundet måste ta sig an, inte bara i Syrienkrisens spår utan även i andra konfliktområden. Barnen är nästa generation som ska vara med och bygga framtiden, om vi förlorar dem förlorar vi freden.

Under och efter konflikter riskerar också sexuellt våld och barnäktenskap att öka vilket kraftigt minskar flickors livsutrymme och möjlighet att delta i samhället. Pojkar och flickor löper dessutom risken att rekryteras och föras bort av beväpnade grupper. I Somalia träffade jag nyligen Ilwan och andra kvinnoaktivister som jobbar för att förhindra att fler pojkar rekryteras av terrorgruppen al Shabaab och återintegrera dem som lyckats ta sig ur terrorgruppens grepp. Pojkarna måste erbjudas alternativ, säger de, jag håller med. Rekryteringarna handlar snarare om ekonomi och brist på framtidstro än ideologi. Biståndet är en av pusselbitarna som bidrar till utbildning och jobb, särskilt i dessa sköra stater där investerare inte vågar sig in och där statsapparaten fallerat.

► LÄS MER: Kritik mot bistånd till flyktingar

Sverige har en lång tradition av att stå upp för barns rättigheter. Den tar vi nu vidare genom att prioritera barnrättsfrågor högre i kommande biståndsstrategier, som till exempel i den kommande Syrienskrisstrategin. Det gäller också för det nya biståndspolitiska ramverket som ska vara klart 2016.

Det är våra barn som ska ta över det vi lämnar efter. Det är vårt ansvar att ge dem de bästa möjliga förutsättningarna så att de inte tvingas fly på livsfarliga vägar in i en osäker framtid. Likt barnen från Afghanistan.

Isabella Lövin

Biståndsminister (MP)

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro