ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu sätts punkt för Arbogamålet

TT · 15 Feb 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

På måndagen kommer den slutliga domen i ett av svensk kriminalhistorias mest unika och omskrivna rättsfall: Arbogamålet.

Så sent som på fredagen satt 32-åriga tyska medborgaren Christine Schürrer kvar i häkte. Det kan bara tolkas som att hon kommer att dömas. Något annat straff än livstid är knappast tänkbart eftersom det handlar om grymma och hänsynslösa mord på två små värnlösa barn i deras eget hem och ovanpå det mordförsök på deras mamma.

Att kvinnor mördar sina egna barn är ovanligt och förekommer bara i några få fall per år. Men att en kvinna tar livet av någon annans barn har inte hänt i Sverige i modern tid.Schürrers gärning intar därmed en mörk särställning.Från början såg det dystert ut för åklagarna, som trots att de vände på varje sten inte lyckades få fram någon teknisk bevisning. I stället fick de förlita sig på det som erfarna jurister kallar "landsfiskalsbevisning", det vill säga de fick "kalla in alla som vet något".

Inte mindre än 56 vittnen, många av dem väldigt perifera, hördes i Västmanlands tingsrätt. De ovidkommande frågor som ställdes till somliga väckte löje hos åhörarna. När barnens biologiska pappa skulle styrka sitt alibi för mordet frågade en av åklagarna exempelvis vilken sorts glass han köpt. Svaret blev "lakritspuck".

Men undan för undan, detalj för detalj växte en beskrivning av händelseförloppet fram som vid rättegångens slut framstod som svår att värja sig mot.Somliga skulle nog säga att Schürrer delvis föll på eget grepp. Hon har genomgående givit svävande och osannolika svar på de frågor hon fått. Dessutom har hon uppträtt på ett sätt som inte direkt har stärkt hennes trovärdighet.

I början fnissade och pladdrade hon med tolken och sin tyska advokat.Efter att tingsrätten dömt ut livstidsdomen tycktes verkligheten i någon mån komma ikapp henne. Hon tappade i vikt och tjurade i stället. Bland annat vägrade hon att svara på frågor från åklagarna, läste romaner i rättssalen och satte i öronproppar för att slippa lyssna på motpartens plädering.

Knappt ett år efter morden sluts nu cirkeln för Schürrer. Det är troligt att nästa anhalt på hennes resa blir kvinnofängelset Hinseberg.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro