ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu serveras bärs med bok

Johan Kellman Larsson · 8 Dec 2012
Uppdaterad 8 Dec 2012
Nu serveras bärs med bok Metros skribent Johan Kellman Larsson testar att ta en öl serverad med en novell på sidan om.

Nu serveras bärs med bok Metros skribent Johan Kellman Larsson testar att ta en öl serverad med en novell på sidan om. Foto: Henry Lundholm


Kräftgång i bokbranschen gör att förlagen testar nya grepp. Det senaste? Få en exklusiv novell av Jens Lapidus, Wille Craaford, Karin Ström eller Jonas Karlsson – till ölen. Metro testade hur det fungerar att läsa på krogen.

klar

Artikellänk är kopierad

Anrika Järnvägsrestaurangen på Valhallavägen är en av tre krogar i Stockholmsområdet där du just nu får en liten bok på köpet om du beställer två glas av det belgiska ölmärket Leffe. Eller, rättare sagt, du får välja. Litteratur – eller snacks.  – Bok eller rotfruktchips?, undrar bartendern. 

Jag väljer mininovellen ”Spår i snön” av skådespelaren och författaren Jonas Karlsson och medan bartendern gräver fram den under disken är det inte utan att jag reflekterar över valet hon ger mig, och vad det säger om litteraturens status på 2010-talet. Det är förlaget Novellix som ligger bakom kampanjen.  – Vi vill nå ut med litteraturen på nya sätt och mot nya målgrupper. Vi vill helt enkelt paketera om boken och anpassa den för den marknad och de konsumtionsmönster som finns i dag. Att få en novell med ölen på krogen är ett sätt, säger Lena Hammargren, vd och förlagschef på Novellix. 

Att Novellix satsning är genuin råder det inga tvivel om. Novellerna är omsorgsfullt paketerade och håller hög litterär kvalitet. Således perfekt för ensamma krogbesök, i väntan på en dejt eller som kulturellt smågodis för handelsresande. Novellerna finns på krogen – och på Spotify. På väg hem lyssnar jag på Jens Lapidus ”Heder”. Det är första gången det är möjligt att lyssna på streamade böcker via Spotify och den första tanken som slår mig är väl egentligen: varför har det dröjt så länge? – Musikbranschen har fattat, nu är det vår tur. Med lanseringen av ljudnovellerna på Spotify öppnar vi upp för en helt ny kanal. Medan de större förlagen står och stampar tar vi ett kliv framåt, säger Lena Hammargren.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Kellman Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro