ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu shoppar vi i gång ekonomin – trots oro

Calle Berglund · 31 Maj 2012
Uppdaterad 31 Maj 2012
Nu shoppar vi i gång ekonomin – trots oro Simon Berntsson, 27, har precis köpt en matta vid Kungens kurva. – Just den här våren handlar jag mer eftersom vi har flyttat nyligen men vanligtvis handlar jag inte mer på våren.

Nu shoppar vi i gång ekonomin – trots oro Simon Berntsson, 27, har precis köpt en matta vid Kungens kurva. – Just den här våren handlar jag mer eftersom vi har flyttat nyligen men vanligtvis handlar jag inte mer på våren. Foto: Andreas H Nilsson


Efter en trög konsumtionsvinter har svenskarna börjat shoppa igen. Trots kris i Europa nöjesshoppar vi mer och det har satt fart på tillväxten, visar nya siffror från SCB.

klar

Artikellänk är kopierad

– I höstas gjorde krissignalerna att många var rädda för att förlora jobbet och höll hårt i sina pengar. Nu slappnar man av mer eftersom man börjar märka att man faktiskt har pengarna, säger Bodil Hallin, familjeekonom på Ikano Bank.

Sveriges BNP ökade med 1,5 procent under årets första kvartal jämfört med samma kvartal 2011. Ökade investeringar i industri och företag och svenskarnas egen shopping, som ökat med 2,1 procent, var tillsammans de största bidragen till ekonomins tillväxt. Nöjesshoppingen av skor och kläder i hushållen ökade klart mest, liksom utgifter för fritid och underhållning.  

– Hushållen lättade mer på plånböckerna än vi trodde, vilket beror på att det skedde en stabilisering av ekonomin i början av året. Då kände sig hushållen lite tryggare, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.

Sveriges ekonomi är en av de starkaste i Europa just nu. Men om konsumtionen kommer att ge samma fart i ekonomin framöver är oklart. 

– Nu har börsen fallit igen och det osäkert hur vi tar intryck av eurokrisen. Konsumtionen kommer att fortsätta öka, men i lugnare takt, säger Torbjörn Isaksson. 

klar

Artikellänk är kopierad

Calle Berglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro