ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu siktar Louise på Årets Rookie

Christoffer Braw · 6 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Hon är på god väg att bli Sveriges nästa världsstjärna i golf. Själv kallar hon sig för en ”självvald late bloomer” – golfproffs var ju aldrig något ­dröm­yrke för Louise Friberg.

Det var den 16 mars i år som en okänd svensk golfare tog klivet ut i rampljuset. Tjugosjuåriga Louise Friberg från Helsingborg tog sin första seger på LPGA-touren inför en stor­ögd golfpublik. Hon räknade aldrig med att vinna, den där ­söndags­eftermiddagen i Mexiko. Visst hade hon gjort en bra rond, men väl färdigspelad väntade hon mest på att någon skulle slå henne. – Det var inte så som jag hade trott att vinna. Jag tänkte mest på vad jag skulle säga till mamma och pappa, som var på väg till USA då.

Hur reagerade de?– De blev lite chockade, men pappa berättade att han hade drömt på planet att jag gjort en 65-runda och vunnit.

Karriären har varit långt ifrån spikrak. För bara ett par år sedan lade Friberg klubborna på hyllan. Motivationen var slut. – Det gick upp och ner. Jag visste inte om jag hade den rätta gnistan. Det var mer ett sökande. Jag visste inte vad jag ville.

Det var inte första gången du lade av med golfen?– Nej, jag har tagit lite pau­ser. Jag har valt själv att vara lite av en late bloomer. Det tog lång tid innan jag började tycka att golf var kul. Vändningen kom 2005 när Rikard Fors klev in som Louises tränare. Han tog hand om en spelare med gedigen golfutbildning från USA, men också en spelare utan självförtroende. Målet var att vinna en tävling före 2010. Det kunde hon alltså kryssa för redan i mars. Nästa mål är att bli Rookie of the Year.– Jag ska fortsätta processen. Det här visar att jag är inne på rätt spår. Jag vill inte luta mig tillbaka, jag vill använda det här som en språngbräda. På banan är hon färgstark, en spelare som gärna pratar om allt med både medspelare och caddie. Även utanför banan sticker

Louise ut. Hon är utbildad inom miljö, bloggar och älskar att åka runt i USA och titta på bilar. Hon ville bli bilhandlare som ung. – Det var aldrig någon dröm att livnära sig på golf, jag har bara tagit det som det kommit. Men just nu finns det inget jag vill byta mitt jobb mot.

Han är Caddie på heltid

CADDIE. Det började med att han bar bagen åt en kompis. I dag gör han det på heltid – mot betalning.

Henrik Karlsson, 35, är caddie på Europatouren. Hans arbetsgivare är norrmannen Jan-Are Larsen.

Metro träffar Henrik vid Europatourtävlingen i Sevilla. Han berättar hur han tröttnade på arbetet som snickare och valde ett liv som klubbärare åt proffsen.

Hur kom det sig att du testade detta unika jobb?– För tolv år sedan startade jag på Telia Tour, då jag bara bar bagen åt en kompis. Han ville ha något nytt och ha någon han kunde ha roligt med och äta med på kvällarna.

Hur är det att ha caddieyrket som jobb?– Grymt bra. Jag får ha mitt intresse som min arbetsplats. Men det negativa är att jag är borta för mycket från flickvännen.

Hur ser en vecka ut för dig?– Måndagen blir oftast som en resdag för oss. Tisdagen och onsdagen blir det olika förberedelser inför starten på torsdagen. Det blir alltid ett varv på banan innan jag möter upp min spelare. Detta för att få bästa koll på hur banan är uppsatt just den veckan.– Om vi klarar kvalet är det jobb på helgen också, och till slut när man summerar veckan har man jobbat 60–80 timmar.

Hur går din egen golf?– Spelar 15 rundor per år och dessa spelas mest i Skåne.

Hallå där Björn Örås

... ordförande i Bro Hof Slott Golf Club, som har Sveriges dyraste medlemskap.

Varför kostar det 340 000 kronor för ett medlemskap?– Det kostar 340 000 kronor just nu, för vi planerar att höja priset. Det finns en enkel förklaring och det är att kvalitet kostar när det gäller golf.

Men 340 000 kronor, det får man en ny bil för ...– Får du en sommarstuga för den summan? Eller en ordentlig motorbåt? Tveksamt. Och det är det som du får jämföra med.

Det låter som mycket pengar. Är det värt det?– De som spelar här tycker att det är värt pengarna. Du får bättre kvalitet och en oändligt mycket bättre bana än hos andra.

Jag hamnar alltid i ruffen när jag slår ut. Är Bro Hof något för mig?– Det kan det vara. Vi har trots allt en excellent bana.

Flera golfbanor har svårt med ekonomin, är du orolig för er del?– Av omkring 500 banor i Sverige är 480 ganska lika varandra. Då är det svårt att konkurrera. Men vi har lagt oss på en helt annan nivå – och är inte oroliga för att få känna av det.

Du låter säker på din sak, men ge mig en enda anledning till att söka medlemskap hos er.– Det viktigaste är helt enkelt att du får spela på den absolut bästa ­golf­banan i Sverige. Har du frågat någon som spelat här? De är lyriska.

klar

Artikellänk är kopierad

Christoffer Braw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro