ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu ska banken införa körkort för bolånerådgivare

Alva Forsberg Fierro · 7 Mar 2016
Uppdaterad 7 Mar 2016

Foto: Alarmy


Finansbranschen har länge fått kritik för att deras rådgivning till kunder handlar mer om försäljning än rådgivning. Nu ska bankerna införa en licens för sina bolångivare, skriver Sveriges Radio. "Man kan inte fortsätta att arbeta med någon typ av jobb som kräver licens", säger Katarina Lidén, vd på Swedsec till SR.

klar

Artikellänk är kopierad

Planen är att bolånerådgivare ska börja utbildas i augusti och ha körkortet för att ge råd i bolån i mars nästa år, skriver Sveriges Radio. Alla som jobbar på företag som är anslutna till branschens organ Swedsec ska omfattas av licensen. Det vill säga alla som arbetar inom bank, finans och försäkring.

– Både att kunden känner sig trygg och att jag som rådgivare känner mig trygg i att jag faktiskt vet vad jag pratar om, säger Anna Adler, rådgivare på Nordea till SR.

►LÄS MER: Stora prisskillnader på bolån

När man väl fått körkortet måste man sedan genomgå ett kunskapstest varje år för att uppdatera sina kunskaper. Dessutom ska man genomgå en lämplighetsprövning. Sköter man sig inte – riskerar man att få licensen indragen i tre år.

– Den gör att direkt olämpliga personer inte längre får jobba kvar i branschen, säger Katarina Lidén, vd på Swedsec.

► LÄS MER: Rekordfå unga har egen bostad

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro