ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu ska bankerna avslöjas

Frida Sundkvist · 6 Aug 2013
Uppdaterad 6 Aug 2013

Hemligheternas tid är snart förbi. Snart kan bankerna tvingas glänta på locket och redovisa exakt varför du betalar mer än din granne för bolånet.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Henrik Montgomery

Det är svårt att förstå hur bankerna bestämmer sina bolåneräntor. Eftersom det inte finns några krav att bankerna ska redovisa exakt vad kunden betalar för, är det en blind fläck för Sveriges bolånekunder. 

Det ska Finansinspektionen nu sätta punkt för. Ett förslag som just nu arbetas fram kan göra det möjligt att kräva ett möte med banken och få specificerat exakt vilka faktorer som ingår i räntan på bolånet. 

En ändring av konsumentkrediglagen kan komma att behövas, enligt Malin Omberg, chef för ekonomisk analys på Finansinspektionen. 

– När man köper en bostad är det den största affären man gör och det är en stor del av ens månadsutlägg. Givetvis är det viktigt för konsumenten och det kommer betyda en klar förbättring av konsumentskyddet, säger hon. 

Med det kommande förslaget kan kunderna pressa ned sina bolåneräntor ytterligare.

– Det här stärker kundens förhandlingsläge. Kunden är i dag i informationsunderläge mot bankerna, säger hon. 

En inte allt för vild gissning är att bankerna inte är nöjda med att kundernas förhandlingsläge förbättras, både för nya kunder men också för den som ska förhandla igen eller binda om lånen.

– Om man inte är nöjd med sin nuvarande ränta kan man kräva en genomgång när man förhandlar om räntan nästa gång, förklarar Malin Omberg.  

Storbanken Nordea välkomnar Finansinspektionens arbete. 

– Vi tycker att det är bra om man kan hitta ett enhetligt sätt att redovisa boräntorna för kunderna. Bankerna har redovisat det på olika sätt och det har varit svårt att jämföra, säger Helena Östman, kommunikationschef på Nordea.

Finansinspektionens uppdrag ska redovisas till Finansdepartementet i mitten av oktober i år och lämnas då till Finansdepartementet.  

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro