ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu ska de sista nazisterna fångas

Viktor Bendz · 25 Jul 2013
Uppdaterad 25 Jul 2013

Fortfarande finns nazistförbrytare vid liv. Men om några få år är alla helt döda. Därför ger sig nazistjägare från Simon Wiesenthal-centret ut på en sista jakt.

klar

Artikellänk är kopierad

En av tusentals affischer för Operation sista chansen med sloganen "Sent men inte för sent".
En av tusentals affischer för Operation sista chansen med sloganen "Sent men inte för sent".Foto: AP
98-årige Laszlo Csatary greps 2012 för att ha varit en vital del av deportationen av judar från Budapest till dödslägren i Polen.
98-årige Laszlo Csatary greps 2012 för att ha varit en vital del av deportationen av judar från Budapest till dödslägren i Polen.Foto: AP

"Sent, men inte för sent" står det på de dryga 2000 affischer som satts upp i flera tyska städer. På bild är porten till dödslägret Auschwitz, där omkring 1,1 miljoner  människor – främst judar – mördades av nazister under andra världskriget. 

Det har gått 68 år sedan de sista judarna mördades i förintelselägren och nästan alla gärningsmän är döda sedan länge. Nu aviserar det amerikanska Simon Wiesenthal-centret en sista jakt för att gripa och ställa de skyldiga inför rätta – de ska inte få dö ostraffade och fridfullt.

– Tyvärr har väldigt många som begått brotten inte behövt betala för dem, säger nazistjägaren Efraim Zuroff, vid Wiesenthal-centret, till BBC, och fortsätter:

– Tidens gång förminskar inte på något sätt det begågna brottet.  

Centret uppskattar att det finns ett 60-tal förbrytare vid liv i Tyskland. Alla är dock runt 90 år gamla eller ännu äldre. 

"Operation sista chansen" fick en nystart efter att John Demjanjuk dömdes till fem års fängelse för att ha varit lägervakt i dödslägret Sobibór. Simon Wiesenthal-centret ser domen som prejudicerande – alltså att många fler kan dömas för medhjälp till mord även om det inte finns bevis att de personligen mördade någon i lägren.

Just nu pågår två rättsfall, i Ungern och i Tyskland, mot nästan hundraåriga män som utpekas som nazisthantlangare under andra världskriget. 

Belöningar på 25 000 euro, ungefär 225 000 kronor, utlovas för tips som kan leda till att förbrytare grips.

klar

Artikellänk är kopierad

Viktor Bendz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro