ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu ska den svenska snuvan kartläggas

Katarina Matsson · 3 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Mellan 2 och 15 procent av befolkningen beräknas bli sjuka i den årliga influensan varje år, enligt Hanna Merk.
Mellan 2 och 15 procent av befolkningen beräknas bli sjuka i den årliga influensan varje år, enligt Hanna Merk.Foto: Thorbjörn Jensen

FÖRKYLT. Är du snorig och har ont i halsen? Snart kan du få rapportera dina symtom till Smittskyddsinstitutet, SMI, som planerar en kartläggning av hur mycket influensa som finns i samhället.

– Tanken är att deltagarna i studien ska rapportera till SMI när de är sjuka. Vi kommer att utnyttja såväl webb som telefoni, men innan projektet sjösätts måste vi kontrollera att kontaktteknikerna fungerar, säger Hanna Merk, projektledare.

Med den nya tekniken hoppas SMI få en mer heltäckande bild av influensaspridningen. Märker de att det är ett stort utbrott på gång kan de informera sjukvården som då kan planera bättre.

– Influensa har vid tidigare tillfällen orsakat pandemier. När det händer igen vill vi kunna följa det läget så att man kan sätta in motåtgärder, säger Hanna Merk.

Projektet har redan inspirerat till en studie i Australien. I ett pilotprojekt har 400 deltagare rapporterat sina sjukdomssymtom till webbsidan www.flutracking.net 

I år hoppas läkare att tiotusentals volontärer från hela landet ska registrera sig.

Om allt går som planerat i Sverige sätter studien i gång i början av oktober. Deltagarna kommer att bestå av ett statistiskt slumpmässigt urval från Stockholmsregionen. Faller studien väl ut kan den i framtiden komma att omfatta större delar av landet. 

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro