ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu ska det bli lättare att byta telenummer

Mary Örnborg · 9 Jun 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Svenska operatörer är bland de slöaste i världen på att flytta ett mobil­nummer från en operatör till en annan. Men på måndag sänker samtliga operatörer tiden för nummerportering. Trots sänkningen av tiden för nummerportering från fem till tre dagar är  Sverige ändå bland de länder som tar längst tid på sig längs att flytta ett nummer mellan operatörerna.– Jämför man med exempelvis Irland, där det tar 20 minuter att flytta ett nummer, eller två timmar för Österrike är tre dagar fortfarande en lång tid, säger Cecilia Andersson, regulator som arbetar med public affairs hos 3 G-operatören Tre.

Tre sitter som ordförande i mobiloperatörernas branschorganisation, SNPACM-pak, där bolaget också drivit frågan om kortare tid för nummerportering. Tre ligger också bakom överenskommelsen om tre da­gars nummerportering för mobila nummer. Ambitionen  är dock att det högst ska ta en dag att flytta ett mobilt nummer.– Tekniskt finns det inga hinder att flytta ett nummer inom loppet av en dag.

Cecilia Andersson menar att långa porteringstider hämmar konkurrensen på mobilmarknaden. Med kortare porteringstid skulle rörligheten på marknaden däremot bli större.– Vi har en penetrering på över 112 procent på mo­bilmarknaden vilket gör det svårt för både nya och befintliga operatörer att kon­kurrera med erbjudanden. Kunderna kommer dess­utom i kläm eftersom det är krångligt och tar tid att ta med sitt nummer när man byter operatör.

Tre för  just nu en dialog med Post och Telestyrelsen (PTS) om att  korta porteringstiden till max ett dygn – vilket också ligger i linje med EU:s teledirektiv. Men fram till en ny överenskommelse görs gäller en maxtid för porteringstid på tre dagar från och med den 15 juni.

klar

Artikellänk är kopierad

Mary Örnborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro