ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu ska eleverna betygsätta lärarna

TT · 17 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Dokumentären om klass 9A blev inspiration. 

Dokumentären om klass 9A blev inspiration.  Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Elever i Malmö ska få betygsätta sina lärare till våren. Beslutet får stark kritik från folkpartiet i Malmö som anmäler Ilmar Reepalu (s), kommunstyrelsens ordförande, till Skolinspektionen.

- Den lärare som är fjäskig får inte bra betyg. Det får de som kan entusiasmera, är duktiga pedagoger och kan sitt ämne bra, säger Ilmar Reepalu till SVT:s program Skolfront.

Reepalu lade fram förslaget om att sätta betyg på lärarna i våras sedan han inspirerats av SVT:s dokumentärserie Klass 9A, som handlade om att förbättra elevers resultat i en niondeklass. Syftet är enligt honom att förbättra pedagogiken bland lärarna.

Enligt Reepalu har inga politiska beslut fattats för att driva igenom frågan i Malmö . Projektet har arbetats fram gemensamt av stadsdels- och utbildningschefer och samtal med fackliga representanter pågår.

- Om det faller väl ut startar det i alla skolor i hösten. Det måste då MBL-förhandlas. Om man inte är överens med facken är det möjligt att det behövs beslut på en annan nivå, säger Reepalu till TT.

Folkpartiet i Malmö reagerar starkt — och anmäler därför Reepalus beslut till Skolinspektionen eftersom inga politiska institutioner har fått ta ställning till lärarbetygen. Det är, enligt partiet, både "odemokratiskt och på gränsen till olagligt". Ewa Bertz, kommunalråd för fp, säger i ett pressmeddelande: "Vi är både förvånade och rent ut sagt förbannade att Ilmar Reepalu helt självsvåldigt driver igenom det här förslaget utan att lärare, skolledare och stadsdelar fått säga sitt."

Även Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas riksförbund, riktar kritik mot Reepalu.

- Att betygsätta lärare med Klass 9A som ursprung, en redigerad tv-serie, är att misstro lärare, säger hon till SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro