ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu ska gatukonsten ta plats i Göteborg

Peter Löwendahl · 10 Dec 2013
Uppdaterad 10 Dec 2013
Nu ska gatukonsten ta plats i Göteborg ”Flesh” har målat graffiti i 15 år, och tycker att det märks att attityden mot gatukonst har förändrats de senaste åren. För hans del är det inte olagligheten som lockar. – Formgivningen och färgerna har alltid intresserat mig. Graffiti har varit ett sätt för mig att uttrycka mig på och få ut mina känslor, säger han.

Nu ska gatukonsten ta plats i Göteborg ”Flesh” har målat graffiti i 15 år, och tycker att det märks att attityden mot gatukonst har förändrats de senaste åren. För hans del är det inte olagligheten som lockar. – Formgivningen och färgerna har alltid intresserat mig. Graffiti har varit ett sätt för mig att uttrycka mig på och få ut mina känslor, säger han. Foto: Lena Garnold


Berlin lockar varje år tiotusentals besökare tack vare sin graffiti och Banksys utställning i New York följdes av engagerade i hela världen. Nu vill Göteborgs rödgröna politiker underlätta för gatukonst i Göteborg. Och stans graffitikonstnärer stöttar den nya attityden.

klar

Artikellänk är kopierad

Graffitin och gatukonsten håller på att bli rumsren – även i Göteborg. Det senaste tecknet är det vägledningsdokument om klotter och graffiti som Park- och naturförvaltningen håller på att ta fram. Enligt Thomas Martinsson (MP), kulturkommunalråd, är det nya dokumentet en signal till stans bolag och förvaltningar att gatukonst är något man kan testa.

– Det skickar också en signal om att den typ av gatukonst som är obeständig, som försvinner nästa gång det regnar eller lätt kan tas bort, ska det vara ett grundläggande ja till. Det är viktigt att kunna möjliggöra för gatukonst, att inte stänga en yttrandemöjlighet, säger han.

Dokumentet har varit ute på en remissrunda, och är nu tillbaka hos Park- och naturförvaltningen. I början av nästa år ska det åter upp till Park- och naturnämnden innan politikerna i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige så småningom ska få säga sitt. Thomas Martinsson är dock medveten om att det inte innebär att alla kommer att följa lagen.

– Detta ökar möjligheten att måla på laglig väg. Sedan finns det de som av olika skäl ändå inte skulle välja det, det gäller Göteborg, det gäller på andra platser, man kommer inte åt hundraprocentigt, säger han.

Han får medhåll av Viktor Byhr, som driver galleriet Urban Artroom.

– Folk kommer alltid bryta mot vilken lag i ett samhälle man vill. Det handlar om att ge lite alternativ, säger han, och menar att fler väggar där det är tillåtet att måla, skulle minska det olagliga målandet.

– Längs Dag Hammarsköldsleden till exempel finns ju gigantiska långa betongväggar. Och man kan ju sätta krav, att man samarbetar med Renova eller någon och slänger grejerna, så att det ser schysst ut. 

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Löwendahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro