ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu ska Göteborg få bostadskö

Moa Kärnstrand · 26 Aug 2011
Uppdaterad 26 Aug 2011

Göteborg får en riktig kommunal bostadskö. Efter mycket kritik mot Boplats är nu S med på förslaget. I nästa vecka väntas beslut om utredning fattas.

klar

Artikellänk är kopierad

Kritiken mot systemet där Göteborgs hyresvärdar i princip kan välja och vraka bland potentiella hyresgäster har varit massiv under åren. Ändå har kommunen stått fast vid det hävdat att det inte förekommer diskriminering. Men nu har man ändrat sig. På kommunstyrelsens möte på onsdag tar man upp ett förslag om att utreda hur en kommunal rak bostadskö ska se ut. Eftersom både V, S och MP nu alltså står bakom är det högst troligt att kön blir verklighet. – Det kommer att bli en förmedling med kötid i Göteborg, säger Mats Pilhem, V, kommunalråd. I dag har visserligen alla som söker boende via Bo-plats ett registreringsdatum som det är tänkt att hyresvärdarna ska ta hänsyn till, men detta är inte tvingande. – Förutsatt att man har inkomst och kan betala för sin lägenhet så är det nu kötid som ska vara avgörande, säger Pilhem och påpekar att man också ska kunna se hur lång kötid de som fick en lägenhet man själv sökte har. Enligt honom skulle det nya systemet kunna vara klart att börja använda om ungefär ett år. Det är endast de kommunala bostadsbolagens lägenheter, det vill säga ungefär 60 procent av dem som förmedlas av Boplats, som berörs av den nya kön. Ändå är de privata hyresvärdarna mycket skeptiska. – Det är en dålig idé. Vi tycker inte att det är skäligt att man bara ska stå i kö och sedan få en lägenhet, säger Magnus Ersman på Fastighetsägarna i Göteborg.

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro