ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu ska gubbsen omvändas – en lucka i taget

Moa Kärnstrand · 6 Dec 2013
Uppdaterad 7 Dec 2013

Med en annorlunda julkalender ska alla gubbiga omvändas - en lucka i taget. Bakom initiativet "Feministisk julkalender" står bland andra Dawa Rönn, 17, från i Unga Feminister Göteborg.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Facebook/Feministisk julkalender

Hur kom ni på den här idén? – Det är många unga feminister som dagligen i sin vardag möter påståenden och fördomar från människor som det är svårt att komma på ett bra svar till. Då kom vi på att vi ska göra en julkalender där vi ger exempel på vad du som feminist kan svara för att bemöta.

Ta död på myter egentligen? – Ja, precis. Men vi ska också passa på att skriva lite om vad feminism innebär, inte bara för unga feminister utan över för folk som inte vet vad feminism är.

Vilka var de första myterna ni beslutade att ha med? – Att Sverige är jämställt. Att feminister hatar män. Men julkalendern innehåller inte bara feminism, utan också svar som handlar om homofobi och rasism. Till exempel ger vi svar på påståendet "Det är okej med bögar och flator, så länge de inte raggar på mig". Bakom en annan lucka kommer det också att dyka upp en minivideo som heter "Fråga patriarkatet", där någon klätt ut sig till patriarkatet och svarar på frågor.

Om vaddå? – Ironiskt, alltså. Någon frågar patriarkatet: "Jag är rädd att gå ut sena kvällar för att jag är rädd att bli våldtagen" och då svarar patriarkatet "Ja, men det är för att du inte ska gå ut. Då kan du bli våldtagen och då får du skylla dig själv". Och till det ska vi ha en krönika om varför det svaret är fel.

Men hur ska ni sprida det här till de andra än de redan frälsta? – Vi har tagit kontakt med bloggare, som ska delta. Och representanter från Fi ska vara med och svara på frågor.

Feministisk julkalender hittar du här.

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro