ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu ska invandrare få jobba med sitt yrke

Lina Nyberg · 7 Maj 2012
Uppdaterad 7 Maj 2012
Nu ska invandrare få jobba med sitt yrke Apotekets HR-chef Maria Skogh-Jansson träffar Manal Al-Nuaimi, som är utbildad till apotekare i Irak. foto: Gustav Gräll

Nu ska invandrare få jobba med sitt yrke Apotekets HR-chef Maria Skogh-Jansson träffar Manal Al-Nuaimi, som är utbildad till apotekare i Irak. foto: Gustav Gräll Foto: Gustav Gräll


För att ta tillvara på invandrares kompetens satsar Arbetsförmedlingen på skräddarsydda rekryteringsträffar. I går var det Apotekets tur att spana efter nya förmågor.

klar

Artikellänk är kopierad

I en konferenslokal i Stockholm samlades i går ett hundratal utlandsfödda utbildade receptarier och apotekare från hela landet för en rekryteringsträff med Apoteket.

– Det är resursslöseri att inte ta vara på den kompetens som finns, sa Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez–Svan-kvist.

Gårdagens träff var en av ett tjugotal träffar som Arbetsförmedlingen har anordnat tillsammans med företag som LKAB, Volvo, ABB och Folktandvården för att marknadsföra ingenjörer, tandläkare, läkare och nu apotekare. Framöver kommer även regeringskansliet att involveras inför rekrytering av jurister, statsvetare och ekonomer. 

Samar Jibouri och Manal Al–Nuaimi, är båda från Irak och bor nu i Helsingborg.  För Manal Al–Nuaimi var det första gången som hon gick på en rekryteringsträff. Samar Jibouri har redan varit på en i Malmö. De är båda två utbildade till apotekare i Irak och snart ska de göra ett svenskt kunskapsprov i farmakologi. De ser ljust på framtiden och hoppas och tror att de kan få jobb via rekryteringsträffen. 

– Jag tänker mycket på vad jag kan säga här, vad som är viktigt. Du kan inte prata om vad som helst. Det är så lite tid, säger Manal Al–Nuaimi.

Ingen av de personer som deltog i rekryteringsträffen fick dock något jobberbjudande, men flera som är på väg att få sin legitimation kommer att ingå i ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och Apoteket där arbetssökande får kurser i yrkessvenska.

klar

Artikellänk är kopierad

Lina Nyberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro