ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu ska översvämningarna stoppas

Johanna Ohlson · 12 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Maskinförare Pontus Svensson är med och röjer upp i Mölndalsån. Förhoppningen är att förhindra att ån ska svämma över i år.
Maskinförare Pontus Svensson är med och röjer upp i Mölndalsån. Förhoppningen är att förhindra att ån ska svämma över i år.Foto: Christina Blom

Bilmotorer, kundvagnar, kofångare och växellådor. Det är grejer som just nu plockas upp från botten av Mölndalsån. Syftet är att förhindra översvämningar i vinter.

Det pågår ett flertal insatser just nu för att scenariot med översvämningar från förra året inte ska upprepas. Det pålas och muddras, vallar planeras och eventuellt ska ån bli bredare på sina ställen. Ett av de stora problemen har varit allt skräp som dumpats i ån genom åren.

– På flera ställen är ån redan tillräckligt djup men det ligger en förskräcklig massa bråte på botten, säger Emil Sandberg, geotekniker på gatubolaget och ansvarig för projektet att rusta upp Mölndalsån.

Största hotet inför vinterns regn är en passage vid Getebergsled. Från en pråm håller man nu på och rensar där.

– Det är här vi har den värsta proppen. Vi håller just nu på och förhandlar med markägaren om vi även skulle kunna få vidga ån den här sträckan, säger Emil Sandberg.

Förhoppningsvis ska insatserna räcka för att ån i år inte ska svämma över.– Ingen kan lämna garantier när det gäller vädrets makter. Men regnar det inte mer än förra året ska det gå bra. 

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Ohlson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro