ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu ska S-konflikten avgöras – ledare kan tvingas bort

David Peterson · 2 Mar 2019
Uppdaterad 2 Mar 2019
 Ann-Sofie "Soffan" Hermansson öde avgörs på söndag.

Ann-Sofie "Soffan" Hermansson öde avgörs på söndag. Foto: TT


S-toppen Ann-Sofie "Soffan" Hermanssons öde avgörs på söndag. Metro reder ut ledarkrisen i Göteborg.

klar

Artikellänk är kopierad

Socialdemokraterna i Göteborg håller på söndag ett extra insatt årsmöte för att avgöra Ann-Sofie ”Soffan” Hermansson öde. Distriktsstyrelsen, kommunstyrelsegruppen och fullmäktigegruppen har alla förklarat att de saknar förtroende för Ann-Sofie Hermansson. Detta har hänt.

Hur började det?

Valresultatet för Socialdemokraterna i Göteborg landade på historiskt låga siffror. Partiet fick bara drygt 20 procent, att jämföra med 22 procent 2014. Det är långt bort från rekordsiffran 1994 när partiet fick över 40 procent och leddes av Göran Johansson.

Förhandlingarna som följde efter valet 2018 ledde till att S förlorande makten i kommunen för första gången på 24 år.

Under hösten rapporterade flera medier om en maktkoncentration kring gruppledare Ann-Sofie Hermansson. Men det var först när kommunalrådet Shahbaz Khan den 9 februari valde att meddela att han avgår som konflikten i S blev offentlig.

– Jag känner mig obekväm i att jag upplever att det är en för liten krets som fattar avgörande strategiska beslut för vårt arbete i Göteborg. Jag är inte nöjd, sa Khan till GT.

Vad hände sen?

Två dagar senare meddelade Socialdemokraternas distriktsstyrelse att de kräver Ann-Sofie Hermansson avgång.

Under ett extrainsatt möte onsdagen den 13 februari röstar 21 av 25 ledamöter för att avsätta Ann-Sofie Hermansson som gruppledare i Socialdemokraternas kommunfullmäktigegrupp. Men den betydelsefulla rollen som kommunstyrelsegruppens ledare behåller hon.

Hermansson överklagade kommunfullmäktigegruppens beslut och hänvisade till att det bryter mot stadgarna. I onsdags meddelade partiet att kommunfullmäktigegruppen både har rätt och möjlighet att under en pågående mandatperiod välja en ny gruppledare.

Vad har ”Soffan” sagt?

Ann-Sofie Hermansson har varit arg. Enligt henne handlar det om maktspel och hon har sagt att det är distriktsstyrelse ordföranden Anna Johansson som ägnat sig åt fulspel. Inför kongressen skriver Hermansson att turerna inför mötet har varit riktigt stökiga.

”Det är ytterst anmärkningsvärt att underlaget inte över huvud taget innehåller någon redogörelse för vad jag skulle ha gjort för fel. Detta är så orimligt att man baxnar,” skriver hon på sin blogg.

Vad händer nu?

På söndag håller Socialdemokraterna i Göteborg extrakongress. Då ska de ta ställning till förtroendet för Ann-Sofie Hermansson och hennes framtid som gruppledare.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro