ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu ska självbiografin skrivas rekordtidigt

Josefin Svenberg · 10 Nov 2011
Uppdaterad 10 Nov 2011
Kerstin Dallén, 73, Bromma tänker köpa Zlatans självbiografi ”Jag är Zlatan Ibrahimovic” som julklapp eller till sig själv. – Jag blev nyfiken på boken efter att ha hört en intervju med David Lagercrantz där han berättade om sina samtal med Zlatan, säger hon. Varför hon tror att vi vill läsa biografier? – Det är ju spännande att få en bild av människor som fortfarande lever. Förutsatt att man är intresserad av personen, förstås.

Kerstin Dallén, 73, Bromma tänker köpa Zlatans självbiografi ”Jag är Zlatan Ibrahimovic” som julklapp eller till sig själv. – Jag blev nyfiken på boken efter att ha hört en intervju med David Lagercrantz där han berättade om sina samtal med Zlatan, säger hon. Varför hon tror att vi vill läsa biografier? – Det är ju spännande att få en bild av människor som fortfarande lever. Förutsatt att man är intresserad av personen, förstås. Foto: Klara Leo


Zlatan Ibrahimovics självbiografi som släpptes i går är redan på väg att bli en storsäljare. Även andra levnadsöden finns på bokhandlarnas topplistor. Trenden: Yngre personer ger ut sina självbiografier. Så länge det är en intressant person och historia så säljer det”.

klar

Artikellänk är kopierad

När Zlatan Ibrahimovics biografi släpptes i går klättrade den genast upp i toppen av försäljningslistorna. Den första upplagan på 100 000 exemplar är redan slutsåld och ytterligare 100 000 böcker trycks upp. Men det är inte bara vår stora fotbollsstjärnas levnadsöde som lockar till läsning – på bokhandlarnas topplistor över mest sålda titlar finns flera biografier, till exempel Leif GW Perssons ”Gustavs grabb” och Percy Barneviks ”Jag vill förändra världen”. – Trenden med självbiografier tog fart förra året och har blivit ännu större i år. Det är allt ifrån rockstjärnor till historiska personer vilkas liv skildras. Gemene man är intresserad av levnadsöden och särskilt om det handlar om kända personer, säger Fredrik Axegård, inköps-chef på Akademibokhandelsgruppen. En trend som skönjs är att yngre personer skriver biografier. Och en undersökning som Cint gjorde förra året visade att en fjärdedel av 18–24-åringarna skulle vilja publicera sin biografi. – Man behöver inte längre ligga på dödsbädden för att ge ut boken om sitt liv. Så länge det är en intressant person och historia så säljer det, ­säger Fredrik Axegård. Unga biografiskrivare tycks tendera att skriva fler senare i livet, som till exempel Patrik Sjöberg. En annan person som öppnar för det är riksdagsledamoten Fredrick Federley (C), som var 32 år när han gav ut sin självbiografi ”Bara jag” förra året. – Det var skönt att få gå igenom vad man har gjort i livet och var man står i dag. Men det är inte färdigt bara för att man ger ut en biografi – det man skriver handlar ju om var man är just då. Så jag kan mycket väl skriva mer i framtiden, säger Federley.

SEX UNGA KÄNDISAR SOM REDAN GETT UT SJÄLVBIOGRAFI

Patrik Sjöberg Redan 1994, vid 29 års ålder, gav höjdhopparen ut biografin ”Att leva på hoppet” som skrevs av hans mamma, Birgitta ­Sjöberg. Men den har stått i skuggan av biografin ”Det du inte såg” av Markus Lutteman. Boken där Sjöberg avslöjar att han utsattes för sexuella övergrepp av sin ­tränare och styvfar, Viljo Nousiainen, fick enorm uppmärksamhet när den gavs ut i våras.Justin Bieber Få 16-åringar kan ge ut en biografi – som dessutom drar in stora pengar. Men den kanadensiske artisten och flickfavoriten Bieber kunde. Förra året kom ”First step 2 forever: My story” som berättar historien om hur Bieber gick från en vanlig småstadskille till en världskänd artist. För ungefär en månad sedan gavs boken ut på svenska under titeln ”Min historia”.Carolina Gynning När hon år 2005 skrev biografin ”Ego girl” tillsammans med journalisten Ingrid Carlqvist var Gynning mest känd för sin medverkan i dokusåpan ”Big brother”. Sedan dess har hon gjort allt från programledarjobb och konstutställningar till bloggkarriär och egna parfymer. Och 2008, när Gynning var 30 år, kom biografi nummer två – ”Ego woman”.Barack Obama Vid 50 års ålder har USA:s president redan hunnit ge ut två självbiografier. Den första, ”Min far hade en dröm”, kom redan 1995. Då var det tio år kvar innan Obama ens skulle väljas in i senaten. År 2006 skrev han ”Att våga hoppas”. Två år senare valdes Obama till president och att det blir ytterligare en självbiografi i framtiden känns knappast som någon högoddsare.Fredrick Federley Förra hösten gav den centerpartistiske riksdagsledamoten ut biografin ”Bara jag” som bland annat handlar om hans uppväxt, att komma ut som homosexuell och om journalisternas granskningar. – Folk började få en mediebild av mig som person och jag ville räta ut en del frågetecken, säger Federley om varför han skrev en självbiografi vid 32 års ålder.Jessica Andersson Biografin ”När kalla nätter plågar mig med minnen av hur det var” visade en helt ny sida av sångerskan och Melodifestivalvinnaren. Boken skrevs av Lena Katarina Swanberg och berättar om Jessica Anderssons uppväxt med en missbrukande mamma, boende i fosterhem och vägen till framgång. Biografin gavs ut våren 2009, när Andersson var 35 år.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro