ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu ska självmorden förebyggas på Facebook – stödet en knapptryckning bort

Åsa Larsson · 26 Feb 2015
Uppdaterad 26 Feb 2015
Facebooks satsning på självmordsprevention sker i samarbete med flera stora organisationer på området i USA.

Facebooks satsning på självmordsprevention sker i samarbete med flera stora organisationer på området i USA. Foto: Montage/Facebook/Claudio Bresciani


Ibland skriver personer som funderar på att ta livet av sig på Facebook och i USA har en ny möjlighet införts vid inläggen – man kan klicka i "suicidalt innehåll".

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan i onsdags har hälften av USA:s alla Facebook-användare kunnat rapportera om "suicidalt innehåll" vid inläggen på sajten, skriver The Huffington post.

Det funkar så att du klickar på rullgardinsknappen bredvid inlägget och markerar för Facebook att innehållet kan vara ett rop på hjälp. Du får valen att kontakta personen själv, ta hjälp av en gemensam vän eller komma i kontakt med jourlinjen Lifeline.

►LÄS MER: Hjälpnummer sprids efter polisens Facebook-post

Facebook tittar också på inlägget och om det bedöms som allvarligt så kan personen som skrivit inlägget kan få ett popup-fönster med texten:

"Hej, en kompis tror att du går igenom något svårt och har bett oss att titta på dina senaste inlägg".

Sedan får personen valmöjligheter: "Du är viktig för oss, så vi vill erbjuda dig stöd om du behöver det. Du är inte själv – vi gör det här för många människor varje månad. Vad vill du göra?"

Valen är "prata med någon" eller "få tips och stöd". Samtalen är antingen på telefon via en hjälplinje eller chatta med någon på organisationen National suicide prevention lifeline.

►LÄS MER: Läkaren till Sandra efter sambons självmord: ”Skaffa dig en ny man, du är ung”

Om personen väljer stöd och tips kommer en video visas med olika människor som övervägt självmord men överlevt.

Andra tips som ges är olika enklare avslappnande sysslor, som att rita, ta ett bad eller gå en promenad.

Satsningen görs tillsammans med en stor rad organisationer som jobbar med självmordsprevention.

Man har kunnat rapportera om "suicidalt innehåll" på Facebook sedan 2011, men det är först nu som systemet integreras vid själva inläggen.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro