ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu ska svenska fildelare jagas – kräver 2 000 kronor per film

Johan Wikén · 1 Sep 2016
Uppdaterad 1 Sep 2016
Spridningskollen övervakar svenska fildelare.

Spridningskollen övervakar svenska fildelare. Foto: TT


Har du ägnat dig åt fildelning i Sverige? Då kan det snart komma ett brev på posten – med skadeståndskrav på 2 000 kronor. Om man ger sig in i leken får man leken tåla”, säger Spridningskollens talesperson Gordon Odenbark till IDG.se.

klar

Artikellänk är kopierad

Den nya initiativet går under namnet Spridningskollen och är ett samarbete mellan flera rättighetshavare till film och tv-serier. Deras uppdrag: att jaga och sätta dit fildelare.

Inom ett par veckor planeras skadeståndskraven börja skickas ut till svenska fildelares brevlådor. Kravet ligger på 2 000 kronor per film, rapporterar IDG.se.

►LÄS MER: Nej, Swefilmer-gripen riskerar inte längre straff än Hagamannen

– Vi tror att detta kommer att betyda en hel del i ett längre perspektiv. Det är två saker som är viktiga för vår uppdragsgivare: att generellt sett få ned olagligt fildelning och att få en viss ersättning, säger Spridningskollens talesperson Gordon Odenbark till IDG.se.

Gothia law ligger bakom Spridningskollen och de har tecknat avtal med Scanbox, Noble entertainment, Atlantic och Crystalis entertainment. Det första utskicket av kravbrev skickas till mellan 500 och 1 000 personer. Men fler utskick väntar.

– I detta nu har vi sagt att vi bara tar 2 000 kronor per film, men det kommer att höjas. Jag kan nästan garantera att vi kommer att höja skadeståndet under hösten, säger Gordon Odenbark till IDG.se.

►LÄS MER: Guide: så granskar du Facebookprofiler du misstänker är falska

Spridningskollen övervakar fildelning som sker via bittorrent och de ska ha gjort det sedan början av året i sin jakt på fildelare. I nätforum höjs upprörda röster över det nya övervakningsinitiativet – och det spekuleras i huruvida det ens är lagligt. Men Gordon Odenbark anser inte att det är integritetskränkande.

– Helt krasst så är det så att om man ger sig in i leken får man leken tåla. Begår man ett brott får man stå ut med att bli granskad i högre grad än andra, säger han till IDG.se.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro