ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu ska unga kunna sparkas direkt

Anders Göransson · 30 Nov 2012
Uppdaterad 30 Nov 2012
Nu ska unga kunna sparkas direkt Metrofrågan:  Är det ett bra förslag? – Verkligen inte, tycker Frida Schubert, 23, SCM-specialist, Stockholm. – Det är dåligt att man inte sitter säkert efter så lång tid på en arbetsplats. Det är orättvist att man ska behandlas sämre för att man är ung.

Nu ska unga kunna sparkas direkt Metrofrågan:  Är det ett bra förslag? – Verkligen inte, tycker Frida Schubert, 23, SCM-specialist, Stockholm. – Det är dåligt att man inte sitter säkert efter så lång tid på en arbetsplats. Det är orättvist att man ska behandlas sämre för att man är ung. Foto: Lotta Bergseth


Unga ska kunna jobba i 18 månader utan anställningsskydd – och därigenom ska fler komma i arbete. Förslaget kom i går från en statlig utredning, men sågas jäms med fotknölarna av facket.

klar

Artikellänk är kopierad

– Ja, det är ett bra förslag, vi måste prova ett nytt system för att få in unga på arbetsmarknaden.
  Matilda Mäkelä, studerande, Stockholm.
– Ja, det är ett bra förslag, vi måste prova ett nytt system för att få in unga på arbetsmarknaden. Matilda Mäkelä, studerande, Stockholm.
– Nej, det är ett dåligt förslag. Man ska satsa på unga i stället för att ge dem sämre förutsättningar.
  Stefan Brishagen, 21, fritidspedagog, Bandhagen.
– Nej, det är ett dåligt förslag. Man ska satsa på unga i stället för att ge dem sämre förutsättningar. Stefan Brishagen, 21, fritidspedagog, Bandhagen.

I utredningen, som beställts av alliansregeringen, föreslås en ny anställningsform för personer under 23 år, så kallad utbildningsanställning. 

Det handlar i praktiken om en provanställning på upp till 18 månader, i stället för max 6 månader som i dag. Anställningen ska få avslutas ”med kort varsel, utan angivande av skäl” och arbetsgivaren får 30 000 kronor per år och anställd i statligt bidrag. Anställningen ska, som namnet antyder, innehålla utbildningsinslag.

Enligt TT hoppas arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) kunna sjösätta den nya anställningsformen före valet 2014. Hon betonar att kampen mot ungdomsarbetslöshet är mycket prioriterad.

– Nu kommer jag att analysera det här tillsammans med mina medarbetare och sätta mig in i förslagen lite mer i detalj, säger hon till TT.

Men utredningen får redan stark facklig kritik, bland annat för att det är meningen att innehåll och villkor ska förhandlas fram mellan arbetsgivare och arbetstagare. Något krav på kollektivavtal ska inte finnas.

– Arbetsgivaren kommer att diktera villkoren: ”Ska du ha anställningen får du acceptera mina villkor, punkt slut.” Ungdomarna kommer att bli utnyttjade och utbildningen vara minimal, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson till Metro.

Han menar dessutom att det finns risk att företag som i dag har kollektivavtal säger upp dem för att i stället använda den nya anställningsformen.

TCO:s chefsjurist Samuel Engblom påpekar att det redan finns kollektivavtal om till exempel introduktionsanställning, där arbete och utbildning kombineras.

– Med det här förslaget ökar risken för att unga kommer i kläm. Tyvärr har vi ganska negativ erfarenhet av arbetsmarknadsinsatser hos arbetsgivare utan kollektivavtal. Det är ofta där vi ser exempel på missbruk.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro