ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu ska ungdomar få jobb

Andréas Jelvefors · 2 Jul 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011
Odysseus Caracitsos, 22, barista, Stockholm: – Jag tror inte att det spelar någon roll för mig, jag tjänar nog inget på det. Man får oftast jobb via kontakter i restaurang- och kafébranschen. För mig har det varit lätt att få jobb.  

Odysseus Caracitsos, 22, barista, Stockholm: – Jag tror inte att det spelar någon roll för mig, jag tjänar nog inget på det. Man får oftast jobb via kontakter i restaurang- och kafébranschen. För mig har det varit lätt att få jobb.   Foto: Jörgen Appelgren


Sänkt arbetsgivaravgift ska sätta fart på arbetsgivarna

klar

Artikellänk är kopierad

JOBB. I fredags var 34 291 ungdomar mellan 18 och 24 år arbetslösa, visar siffror från Arbetsmarknadsstyrelsen (ams). Men nu bör deras chanser öka att få jobb. Anledningen är en ny lag som sänker arbetsgivareavgiften från 32 till 21 procent för företag som anställer  ungdomar mellan 18 och 25 som går arbetslösa.– Ungdomsarbetslösheten är på väg ner. Och med den här åtgärden borde det bli ännu lättare för denna kategori att få jobb, säger Tord Strannefors, prognoschef på ams.Svenskt Näringsliv som företräder arbetsgivarna välkomnar sänkningen av arbetsgivaravgiften med öppna armar.– På grund av höga ingångslöner och andra krav på fast anställning har arbetsgivare haft en ovilja att anställa ungdomar. Den här sänkningen motverkar detta. Men man måste också gå ännu mer till roten med orsakerna till ungdomsarbetslöshet och då handlar det om att skapa ett bra lärlingssystem och sänka ingångslönerna, säger Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt Näringsliv.

Han tror att yrken där det krävs lång upplärningsperiod kommer att bli mer tillgängliga för ungdomar.– Hantverk, renovering och  billackering, till exempel, säger Fölster.Ams tror på fler ungdomsjobb inom hotell, handel och serviceyrken.

klar

Artikellänk är kopierad

Andréas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro