ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu sker första böneutropet

Josefin Svenberg · 25 Apr 2013
Uppdaterad 26 Apr 2013
I morgon sker första böneutropet Fredrik Lindberg sätter upp högtalare i moskéns minaret. — Det svajar här uppe men det kanske är jag som har problem med höjder. Ljudet kommer i alla fall fungera, säger han.

I morgon sker första böneutropet Fredrik Lindberg sätter upp högtalare i moskéns minaret. — Det svajar här uppe men det kanske är jag som har problem med höjder. Ljudet kommer i alla fall fungera, säger han. Foto: Lotta Bergseth


Strax före klockan 13 på fredagen sker det historiska första böneutropet från Fittjas moské – och snart kan böneutrop höras från fler moskéer med minaret i landet.

klar

Artikellänk är kopierad

Klockan 12.53 på fredagen är det svensk premiär för det muslimska böneutropet.

– Vi kommer att ha en mikrofon inne i bönesalen så att imamen gör ett böneutrop live därifrån. Då hörs det runtomkring moskén, på parkeringarna och vid sjön här, säger Ismail Okur, ordförande i Botkyrka Islamiska kulturförening.

Det var för tre veckor sedan som Stockholmspolisen gav föreningen tillstånd att spela upp böneutrop från högtalare på den 32 meter höga minareten vid moskén. Böneutropen får endast ske på fredagar i tre till fem minuter, runt klockan 13 sommartid och runt klockan 12 under vintertid. Ljudnivån får inte överstiga 60 decibel och högtalarna på minaretens utsida är endast riktade åt tre väderstreck.

– Vi har testat och det låter bra. Det är inga monsterhögtalare, och det är långt från närmsta hus, så jag tror inte att det blir något störande moment, säger ljudteknikern Fredric Lindberg från Vibrations of Matter, som i går finjusterade anläggningen uppe i minareten.

Islamiska förbundet i Stockholm som driver moskén på Södermalm har länge funderat på att ha böneutrop från minareten.

– Att de har fått tillstånd i Fittja ändrar ingenting för oss. Vi tänkte på det redan innan moskén byggdes, men valde att inte ha det från början. Jag är övertygad om att vi kommer att ha böneutrop så småningom, men bara dagtid eftersom det inte ska störa, säger Abdallah Salah, vice ordförande i Islamiska förbundet i Stockholm.

Stockholms moské: "Säker på att det kommer"

Andra moskéer om eventuella böneutrop i framtiden.

”Säker på att det kommer”

Stockholms moské, Södermalm

– Vi har inte diskuterat frågan nyligen, men jag är säker på att det kommer framöver. Till exempel på fredagar och vid högtider, säger Abdallah Salah, vice ordförande i Islamiska förbundet i Stockholm.

”Ser inte behovet här”

Imam Ali moské, Järfälla

– Vår moské ligger i ett område där det mest finns företag eller boende som inte är muslimer, så vi ser inte behovet här, säger Hamid Akil, administrationsansvarig på Imam Ali Islamic Center i Järfälla.

”Vill gärna ha böneutrop”

Uppsala moské

– Ingenting är bestämt nu, men vi har diskuterat det. Vi vill gärna ha böneutrop, till exempel varje fredag som de ska ha i Fittja, säger Mahfuz Rahman, vice ordförande i Islamiska föreningen i Uppsala.

”Inte aktuellt i dagsläget”

Göteborgs moské

– För oss är det inte aktuellt i dagsläget. Vi lyssnar på våra medlemmar och har inte fått någon förfrågan, därför har vi inte tagit ställning till det, säger Ahmed Al-Mofty, ordförande i Sveriges muslimska stiftelse i Göteborg.

”Ingår i religionsfriheten”

Malmö moské

– Det ingår i religionsfriheten att ha böneutrop eller kyrkklockor, men självklart ska man inte störa. Vi har böneutrop varje dag inne i moskén och det räcker bra för oss, säger Bejzat Becirov, vd vid Islamic Center i Malmö.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro