ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu släcks 60-wattaren

Anders Göransson · 24 Aug 2011
Uppdaterad 24 Aug 2011
Folkkär lampa förbjuds.

Folkkär lampa förbjuds. Foto: Scanpix


Oklart vilka alternativ som ska ersätta Sveriges vanligaste lampa. Stor skillnad mellan fabrikat.

klar

Artikellänk är kopierad

Sveriges vanligaste glödlampa – 60-wattaren – förbjuds i nästa vecka. Nu måste vi välja rätt bland alternativen – och det är inte det lättaste. – Förut var det enkelt. Nu måste vi plötsligt börja tänka till, titta på hur lamporna lyser och fundera på vad vi ska använda dem till, säger Magnus Frantzell, vd för Belysningsbranschen.

Lågenergilampan sparar uppemot 80 procent energi jämfört med glödlampan, men somliga irriterar sig på lampor som tänds långsamt och tar tid på sig innan de lyser med full styrka. – Det är stor skillnad mellan olika fabrikat. Jag brukar alltid uppmana folk att be att få se i butiken hur lampan lyser. De ska ju hålla i 10-15 år.

Halogenlampan sparar mindre energi, omkring 30 procent, och ger ungefär samma ljus som en glödlampa, fast med dubbelt så lång livslängd. Men den väntas också förbjudas av EU 2016.

Många menar att lysdioder och LED-teknik är framtiden. Men i dag är de så pass dyra, åtminstone i högre effekter, att vanliga konsumenter tvekar. – LED-tekniken är i sin linda, men utvecklingen går rasande fort. Prognoserna pekar rakt upp, säger Magnus Frentzell.Fotnot: 60-wattaren får inte tillverkas eller importeras till EU. Men handlarna får sälja ut sina lager.

Nästa år blir energilampan dyrare

Både lågenergilampor och lysrör väntas bli betydligt dyrare i höst. Orsaken är kraftigt ökade marknadspriser på de jordartsmetaller som behövs för lyspulvret i dem.

Metallerna bryts huvudsakligen i Kina.

Belysningsbranschen räknar med att priset på lågenergilampor kommer att stiga med 20 procent och på lysrör med 25-30 procent.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro