ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu slår influensan till

Anders Göransson · 3 Jan 2013
Uppdaterad 3 Jan 2013
Nu slår influensan till – Jag äter D-vitamin som är bra för immunförsvaret i allmänheten och försöker vara varmt klädd. På jobbet spritar jag händerna ofta, säger Ebba Mohn, 20, barista från Älvsjö. – Jag tar C-vitamintabletter. Mössa och vantar är också bra, säger Sebastian Grute, 20, konsult från Älvsjö.

Nu slår influensan till – Jag äter D-vitamin som är bra för immunförsvaret i allmänheten och försöker vara varmt klädd. På jobbet spritar jag händerna ofta, säger Ebba Mohn, 20, barista från Älvsjö. – Jag tar C-vitamintabletter. Mössa och vantar är också bra, säger Sebastian Grute, 20, konsult från Älvsjö. Foto: Urban Brådhe


Nu börjar svenskarna att komma tillbaka till jobb, skolor och daghem efter helgerna. Därmed sätter också influensan i gång på allvar. Eller rättare sagt influensorna.

klar

Artikellänk är kopierad

– B åde influensa A och B ökar – och även den pandemiska influensan som ibland kallas svininfluensa , säger Mia Brytting, chefsmikrobiolog på Smittsskyddsinstitutet.

Mellan 1 oktober och 23 december hade 225 fall av laboratoriebekräftad influensa konstaterats, varav influensa A stod för flest. 

I praktiken är antalet insjuknade betydligt större eftersom långt ifrån alla uppsöker sjukvård. Och det är bara början, för det är efter nyår smittspridningen brukar komma i gång på allvar. 

Det beror dels på att viruset överlever lättare i kall och torr luft, dels på att skolor och arbetsplatser fylls med folk igen efter helgerna.

De senaste veckorna har åtskilliga fall av svininfluensa inrapporterats i Norge, och där avled en 11-årig pojke nyligen i sjukdomen. 

I Sverige bedöms de som vaccinerade sig mot svininfluensan 2009 fortfarande ha ett gott skydd.

– Men vi följer läget noggrant. Det är viktigt att vi håller koll på att influensan inte förändras så att vaccinet inte skyddar för då kommer vi att få många fall, säger Mia Brytting.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro