ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nu slår tre influensor till – på samma gång

Josefin Svenberg · 27 Nov 2012
Uppdaterad 27 Nov 2012
Var femte person är rädd att bli sjuk i influensa. 

Var femte person är rädd att bli sjuk i influensa.  Foto: JESSICA GOW / SCANPIX


Tre olika influensor börjar få sitt fäste för säsongen i Sverige. Var femte person är rädd att bli sjuk och mest rädd för att smittas är man på offentliga platser och i kollektivtrafiken.

klar

Artikellänk är kopierad

Nu har influensasäsongen startat och enligt en ny undersökning är 21 procent av svenskarna oroliga för att bli sjuka i vinter. Kvinnor är i regel mer oroliga än män och storstadsbor oroar sig mer än boende på landsbygden, enligt undersökningen som Yougov har gjort på uppdrag av Actimel.

Smittskyddsinstitutets statistik visar att 35 influensafall har rapporterats från sjukvården sedan början av oktober. Det handlar om tre olika typer av influensa – säsongsinfluensa A och B samt influensa A (H1N1), även kallad svininfluensan.

– De senaste veckorna har antalet fall ökat och vi vet att en influensaepidemi kommer, särskilt när det börjar bli kallare och vi är mer inomhus. Vi vet också att för varje rapporterat fall är det upp emot 1 000 personer som har influensan, men som inte har uppsökt vården för provtagning, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

För att få bättre koll på influensan har Smittskyddsinstitutet i samarbete med Karolinska institutet skapat hemsidan Influensakoll.se, där frivilliga varje vecka kan rapportera om de insjuknat. På en karta kan man sedan följa influensans spridning.

– De siffror vi ser nu är toppen av ett isberg eftersom det bara handlar om dem som blir allvarligt sjuka och söker vård, säger AnnaSara Carnahan.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro